Vitajte, Hosť
Prosím Prihlásiť alebo Registrovať.    Zabudli ste heslo?
Internet Static Challenge (1) Hosť(ia)
Choď dolu Odoslať odpoveď Obľúbené: 0
Internet Static Challenge
Pred 15 rokmi, 1 Mesiacmi
oboy (Užívateľ)
Príspevky: 646
Uživateľ je Offline Kliknite sem pre zobrazenie profilu užívateľa
 
Zaujimave veci, co pises... Frekvencia a pocet kontrakcii ake mas ty si mozno vyzaduju zvysovaie poctu nie o 5, ale o 10 kontrakcii pri kazdom treningu (Karci, Stano,...). Ide len o to, stanovit si najma v zaciatkoch nejaky ciel a ten splnit (pocet). Zaciatocnik moze mat problem zvysit pocet o 10, lebo je tam az prilis velka obava z neznameho.

Ine veci uz riesia borci, ktori sa dostali s casom dalej. Ten, kto uz dokazal ist cez 3 minuty v kontrakciach nepotrebuje tak uzkostlivo dodrzat ciel (pocet kontrakcii), kludne to moze potiahnut, kam az to pojde. Ak si vsak nestanovi jasny a jednoduchy ciel, hrozi riziko, ze pokus vzda uz na zaciatku. Cielom moze byt aj prekonanie osobaku, ale tam sa riziko psychickeho napatia a neuspechu velmi zvysuje. Je lepsie mysel osalit zdanlivo jednoduchsim cielom (pocet kontrakcii vyssi o 5 kusov) a ked tento ciel dosiahnem, potiahnut este pokus dalej.

K Miskovej hyperventilacii... Je to jedna z metod ako oddialit prvu kontrakciu, asi najucinnejsia z nich. Pre zaciatocnika ani mierne pokrocileho vsak tadialto cesta k lepsim casom nevedie. Experimentovat s rozdychanim si moze dovolit len ten, kto je schopny zvladat vysoke hodnoty hypoxie (teda nizku hladinu O2).
Ako priklad by mohol posluzit moj teoreticky pokus z dnesneho vecera.
Viem, ze som teraz schopny ist bez problemov cez 3 minuty v kontrakciach. Dokazal mi to moj trening, kedy som dal 4:40 a prva kontrakcia prisla na 1:20. Mam teda teraz dobru schopnosy odolavat vysokym hladinam CO2, no cas 4:40 nie je z hladiska hypoxie nijak vynimocny.
Dnes vecer sa teda rozhodnem hyperventilovat, aby som posunul prvu kontrakciu aspon na 2:30 a ked k tomu pridam tych 3:30 v kontrakciach, bude z toho pekny cas 6:00. To uz je ale hranica, kde u mna bude silno uradovat hypoxia a vzhladom na to, ze moje telo zatial preslo viac treningom vysokeho CO2 nez hypoxie, je pravdepodobne, ze sa to neskonci dobre.

Pisem to sem preto, aby si niekto nemyslel, ze si trochu pred pokusom podycha a bude z toho osobak. Moze byt a rovnako tak sa to moze skoncit zle. Ta druha moznost je pravdepodobnejsia. Misko je rozpotapany a vidiet, ze sa treningu poctivo venuje. On si moze dovolit experimentovat.
 
 
  Administrátor zablokoval prístup pre neregistrovaných.
Pred 15 rokmi, 1 Mesiacmi
trux (Užívateľ)
Príspevky: 39
Uživateľ je Offline Kliknite sem pre zobrazenie profilu užívateľa
 
oboy napísal:
...
K Miskovej hyperventilacii... Je to jedna z metod ako oddialit prvu kontrakciu, asi najucinnejsia z nich. Pre zaciatocnika ani mierne pokrocileho vsak tadialto cesta k lepsim casom nevedie.
...
Dnes vecer sa teda rozhodnem hyperventilovat, aby som posunul prvu kontrakciu aspon na 2:30 a ked k tomu pridam tych 3:30 v kontrakciach, bude z toho pekny cas 6:00.

Prepác mi, ale to sú dost nesprávne názory, a môzu viest k nepekným nehodám. Hyperventilácia skutocne oddiali kontrakcie (ale tie sú potom casto o vela silnejsie ako bez hyperventilácie), ale bohuzial toto je práve najúcinnejsie u zaciatocníkov, ktorí väcsinou vzdajú apneu pri prvom náznaku nepohodlia. Hyperventilácia im pomôze tento okamzik oddialit, ale bohuzial taký ludia nie sú schopní správne cítat vlastné telo a jeho signály, a tak sa lahko môzu dostat za bezpecnú hranicu. Tu más kazdopádne pravdu, ze tadialto cesta nevedie. Zaciatocníci sa nemajú ucit oddalovat kontrakcie, ale naopak s nimi zit - nebojovat proti ním, ale s nimi. Kontrakcie sú tvoj najlepsí pomocník - sú signálom, ze telo správne reaguje a ze sa dostalo do módu pod kontrolou potápacského reflexu (DR = diving reflex) s nízkou spotrebou kyslíku. A tiez, kontrakcie pomáhajú zvysovat krvný tlak v mozgu a tým jeho okyslicovanie i pri vysokej hypoxémii.

Co je ale najdôlezitejsie, je ze kontrakcie sú tiez znamením, ze telo má vysoký stupen CO2 v krvi. A vysoký CO2 obsah ta ochranuje pred blackoutom, pretoze posunuje tzv. Bohrovu krivku desaturizácie O2 z krvi, v tom zmysle, ze zostávajúci kyslík viazaný na hemoglobín sa od neho lahsie odpojí a okyslicí tak orgány ktorými prechádza. Znamená to, ze bez vysokého obsahu CO2 v krvi (napr. po hyperventilácii), nie si zdaleka schopný dosiahnut podobného stupna hypoxie jako bez hyperventilácie - dostanes blackout o vela skorej, a to casto i bez dostatocných varovných signálov.

Hyperventilácia má i dalsie, menej známe nevýhody. O niektorych z nich som písal v tejto diskuzii na DeeperBlue: http://forums.deeperblue.com/freediving-science/77624-hyperventilation.html

Sú to:
- zvýsený pulz (tachycardia)
- uz uvedený nízky obsah CO2 v krvi (a tým pádom nízka hypoxická tolerancia)
- nebezpecne zvýsený prah pohodlia (a tým pádom vyssie riziko blackoutu)
- vasoconstrikcia karotýd (zúzenie tepien zásobujúcich mozog) a tým pádom mozgová hypoxémia na zaciatku apnei, a i moznost ztráty vedomia hned na zaciatku
- vasodilatácia koncatín a kapilár v krvi - podstatne zvysuje spotrebu O2
- oneskorenie potápacského reflexu, a tým pádom neskoré setrenie kyslíkom
- hyperventilácia znizuje obsah volného vápnika a tým destabilizuje nervové vlákna. To vedie k svalovému napatiu, alebo dokonca az k tetanizmu a krcom, a samozrejme zasa k zvýseniu spotreby O2
- ako som uz hovoril, nízky obsah CO2 znamená vysoké pH krvi a tým pádom prílis silnú väzbu kyslíku na hemoglobín (tzn. spatné okyslicovanie orgánov)
- paradoxne silná hyperventilácia znizuje zásobu myoglobinu, a tým i mnozstvo kyslíku v tele na zaciatku apnei
- nízky obsah CO2 môze vyvolat konvulzie pri nízkom obsahu O2

Takze na tvojom mieste bysom sa pri snahe o zvýsenie maximálneho výkonu radsej hyperventilácii vyhol. A ked uz, tak iba velmi krátko (iba niekolko málo nádychov), tak aby sa zvýsil obsah O2 v zilnom obehu, ale aby sa obsah CO2 prílis nezmenil.
 
 
 
Posledná úprava: 2009/03/25 16:26 upravil trux.
 
  Administrátor zablokoval prístup pre neregistrovaných.
Pred 15 rokmi, 1 Mesiacmi
stanoTN (Užívateľ)
Príspevky: 10
Uživateľ je Offline Kliknite sem pre zobrazenie profilu užívateľa
 
ked citam co pisete...vydrzat 80kontrakcii a viac,tak mne sa to zda neskutocne,ja mam pocit ze uz po 50ke som v akomsi krrci,no a v lepsom pripade je to sekundova pulzacia v bruchu.Ked som dal pokus vo vode tak vysledny cas bol 4:16 ,prve kontrakcie 2:00 ale udrzal som ich len 25 za sebou a boli take roztahane,uplne ine ako na suchu.Takze mam aj dalej trenovat suche kontrakcie,snazit sa pridavat po5 ?
 
 
  Administrátor zablokoval prístup pre neregistrovaných.
Pred 15 rokmi, 1 Mesiacmi
M.R. (Užívateľ)
Príspevky: 90
Uživateľ je Offline Kliknite sem pre zobrazenie profilu užívateľa
 
Ahoj, prepac ze reagujem este pred tym nez si to precitam. Len v kratkosti chcem povedat, ze nieje hyperventilacia, ako hyperventilaciu. Sam Sietas hyperventiloval, neviem ako dnes a pomahalo mu robit statiky cez 9 minut
 
 
  Administrátor zablokoval prístup pre neregistrovaných.
Pred 15 rokmi, 1 Mesiacmi
M.R. (Užívateľ)
Príspevky: 90
Uživateľ je Offline Kliknite sem pre zobrazenie profilu užívateľa
 
Odpoved Stanovi, ja pouzivam suche STA, alebo su casovo menej narocne a aj preto, ze v bazene zas mozem trenovat techniku a ine veci. Ber suche STA ako treninky na podporu toho, co robime vo vode. K hyperventilacii mozem povedat len tolko, ze som skusal maximalky aj s hyperventilaciou aj bez a to co pise trux je teoreticky pravda, ale u kazdeho funguje trochu rozdielne. Treba si najst spravny balanc.
 
 
  Administrátor zablokoval prístup pre neregistrovaných.
Pred 15 rokmi, 1 Mesiacmi
trux (Užívateľ)
Príspevky: 39
Uživateľ je Offline Kliknite sem pre zobrazenie profilu užívateľa
 
M.R. napísal:
K hyperventilacii mozem povedat len tolko, ze som skusal maximalky aj s hyperventilaciou aj bez a to co pise trux je teoreticky pravda, ale u kazdeho funguje trochu rozdielne. Treba si najst spravny balanc.

Ja bysom to povedal inako - hyperventilácia funguje (s fyziologickeho hladiska) viacmenej u kazdeho rovnako. Nieco ineho je psychicky efekt - ten je skutocne rozdielny, a niekomu predlzenie tej prvej bezbolestnej fadze skutocne moze pomoct. Kazdopadne ale hyperventilacia znizuje tvoj prah tolerancie hypoxie, takze fyzicky nevydrziz tak nizky obsah O2 ako bez hyperventilacie. Vyssia spotreba kyslika zposobena hyperventilaciou moze byt vyvazena vatsim pociatocny obsahom kyslika v zilnej krvi. Oproti tomu, obsah kyslika v plucach a v tepennej krvi sa hyperventilaciou zvysi len minimalne. Takze mierna, kratka a dobre kontrolovana hyperventilacia (bez velkej ztraty CO2) moze mat pozitivny vysledok, ale silna dlha hyperventilacia kazdopadne znizi tvoju fyzicku hranicu, zvysi spotrebu, a dokonca v extremnom pripade i znizi pociatocnu zasobu kyslika. Takze u tych, u ktorych je problemom k dosiahnutia lepsich vykonov psychika a nie fyzicky limit (samba alebo blackout), opatrna hyperventilacia moze pomoct, ale podla mojho nazora, prave tyto ludia by sa takejto technike radsej mali vyhnut, a radsej pracovat na lepsej relaxaci, psychyckom managmente, a na silnom DR.

A vobec najhorsie je, ked sa ludia naucia hyperventilovat, a potom to automaticky praktikuju i podmienkach s nedostatocnou bezpecnostou (individualny trening alebo potapanie bez buddyho, alebo s malo zkusenym buddym). Staci trocha stresu, ktory navodi hyperventilaciu automaticky a podvedome, a ked k tomu taky nezkuseny freediver prida trochu tej svojej normalnej hyperventilacie, uz sa nemusi nikdy vynorit.
 
 
 
Posledná úprava: 2009/03/25 17:40 upravil trux.
 
  Administrátor zablokoval prístup pre neregistrovaných.
Pred 15 rokmi, 1 Mesiacmi
M.R. (Užívateľ)
Príspevky: 90
Uživateľ je Offline Kliknite sem pre zobrazenie profilu užívateľa
 
trux napísal:
M.R. napísal:
K hyperventilacii mozem povedat len tolko, ze som skusal maximalky aj s hyperventilaciou aj bez a to co pise trux je teoreticky pravda, ale u kazdeho funguje trochu rozdielne. Treba si najst spravny balanc.

Ja bysom to povedal inako - hyperventilácia funguje (s fyziologickeho hladiska) viacmenej u kazdeho rovnako. Nieco ineho je psychicky efekt - ten je skutocne rozdielny, a niekomu predlzenie tej prvej bezbolestnej fadze skutocne moze pomoct. Kazdopadne ale hyperventilacia znizuje tvoj prah tolerancie hypoxie, takze fyzicky nevydrziz tak nizky obsah O2 ako bez hyperventilacie. Vyssia spotreba kyslika zposobena hyperventilaciou moze byt vyvazena vatsim pociatocny obsahom kyslika v zilnej krvi. Oproti tomu, obsah kyslika v plucach a v tepennej krvi sa hyperventilaciou zvysi len minimalne. Takze mierna, kratka a dobre kontrolovana hyperventilacia (bez velkej ztraty CO2) moze mat pozitivny vysledok, ale silna dlha hyperventilacia kazdopadne znizi tvoju fyzicku hranicu, zvysi spotrebu, a dokonca v extremnom pripade i znizi pociatocnu zasobu kyslika. Takze u tych, u ktorych je problemom k dosiahnutia lepsich vykonov psychika a nie fyzicky limit (samba alebo blackout), opatrna hyperventilacia moze pomoct, ale podla mojho nazora, prave tyto ludia by sa takejto technike radsej mali vyhnut, a radsej pracovat na lepsej relaxaci, psychyckom managmente, a na silnom DR.

A vobec najhorsie je, ked sa ludia naucia hyperventilovat, a potom to automaticky praktikuju i podmienkach s nedostatocnou bezpecnostou (individualny trening alebo potapanie bez buddyho, alebo s malo zkusenym buddym). Staci trocha stresu, ktory navodi hyperventilaciu automaticky a podvedome, a ked k tomu taky nezkuseny freediver prida trochu tej svojej normalnej hyperventilacie, uz sa nemusi nikdy vynorit.


Ahoj, suhlasim s tym co hovoris. To je to co som pisal o tom balanci. Zazil som aj rychlu smrt z hyperventilacie. Ja sa snazim pred ponorom dychat asi ako kogini do plnych plc s malou zadrzou v nadychu a vydychom ktory je asi 2x tak dlhy, ale poslednu minutu, to su asi 4 abo 5 nadychov uz rychlejsie vydychujem. To je cele.
 
 
  Administrátor zablokoval prístup pre neregistrovaných.
Pred 15 rokmi, 1 Mesiacmi
M.R. (Užívateľ)
Príspevky: 90
Uživateľ je Offline Kliknite sem pre zobrazenie profilu užívateľa
 
Ten jogovy dych praktikujem 4 min pred zaciatkom. Je fakt, ze na treninky a trapenie sa v kontrakciach je asi to zbytocne, ale chcem trochu pozistovat hlavne v tych dlhsich STA, co sa mi hodi a sam si potom vyberiem. Inak 120 kontrakcii, ktore som mal vcera boli zdaleka tie najlahsie ake som mal. A boli po poposivanej priprave .
 
 
  Administrátor zablokoval prístup pre neregistrovaných.
Pred 15 rokmi, 1 Mesiacmi
brco (Admin)
Príspevky: 627
Uživateľ je Offline Kliknite sem pre zobrazenie profilu užívateľa
 
to trux:

Oboy nepatri k zastancom hyperventilacie. Prave naopak!! Z jedneho pokusu by som nerobil zaver ze jeho nazory su nespravne.

Prave jeho osobny pokus a jeho zaznamenanie na forum prispeje pre zaciatocnikov, aby sa mohli dozvediet a porovnat rozdiel bez toho, aby to skusali a vyberali sa touto cestou.

Samozrejme aj tvoj rozsiahly prispevok o procesoch v tele celkovo rozsiri vedomosti o tejto problematike pre vsetkych citatelov.

Som rad ze v oboch prispevkoch bolo uvedene varovanie pre zaciatocnikov.
 
 
  Administrátor zablokoval prístup pre neregistrovaných.
Pred 15 rokmi, 1 Mesiacmi
trux (Užívateľ)
Príspevky: 39
Uživateľ je Offline Kliknite sem pre zobrazenie profilu užívateľa
 
brco napísal:
Oboy nepatri k zastancom hyperventilacie. Prave naopak!! Z jedneho pokusu by som nerobil zaver ze jeho nazory su nespravne.

To by som si ani nikdy nedovolil! Moj komentar sa tykal iba tych dvoch tvrdeni, ktore som citoval - zaciatocnikom bohuzial hyperventilacia pomoze dosiahnut velkeho pokroku velmi rychlo a lahko, a preto je tak nebezpecna. Oni sa totiz vobec nenaucia techniku, ani relaxaciu, ani nenatrenuju silny DR, len sa hyperventilaciou bezbolestne priblizia svojmu fyzickemu limitu. Prave preto by sa zaciatocnici mali vyhnut akejkolvek hyperventilaci, a dokonca i "purge" vydychom (ktory je tiez formou hyperventialcie) pred ponorom.

A ten druhy nazor bol, ze hyperventilaciou si posunie nie iba zaciatok kontrakcii, ale i svoje maximum. Bohuzial to fyziologicke maximum si skor posunie druhym smerom.
 
 
 
  Administrátor zablokoval prístup pre neregistrovaných.
Choď hore Odoslať odpoveď
Powered by FireBoardRSS feed