Senec - Guláška (streda 15. októbra 2003) Tlačiť
Napísal(a) Maroš Vrábel   
Utorok, 21 október 2003
Ukončenie tohtoročnej sezóny sme si naplánovali na stredu 15. októbra ako nočný ponor. Za celý tím išli do vody len štyria odvážlivci/fanatici :) Gabo Meixner, Tomáš, Ryc a ja.

Ukončenie tohtoročnej sezóny sme si naplánovali na stredu 15. októbra ako nočný ponor. Za celý tím išli do vody len štyria odvážlivci/fanatici :) Gabo Meixner, Tomáš, Ryc a ja. Na potápačskom výbežku na Guláške sme sa stretli o 19:30 už za tmy. Na zemi sme roztiahli výstroj a pomaly sme sa do nej nasúkali. Teplota vzduchu bola 9°C, ale v neoprénoch nám bolo teplo. Boli sme vyzbrojení príručnými potápačskými baterkami, prevážne Lumenkami, Gabo mal niečo väčšie na akumulátor.

Po vstupe do vody nasledovala aklimatizácia, voda mala 13°C, čiže bola o niečo teplejšia ako vzduch. Do vody sme vstúpili o 20:00 hod. Prvé ponory sme spravili pri rúre. V absolútnej tme len s baterkami v rukách a na nádych to bolo veľmi zaujímavé. Potom sme sa presunuli k plošine. Tam sme spravili väčšinu ponorov. Tie najdlhšie mali hodnoty do 1:30min, čo v takých extrémnych podmienkach nie je zlé číslo.

Viditeľnosť vo vode bola dosť slabá, povedal by som tak 2-3m, pod AA plošinou to bolo podstatne lepšie (dokým sme to nerozvírili :) asi 3-5m. Pri pneumatikách sme našli raka na love, celkom pekný kúsok to bol. Ďalej sme objavili niekoľko spiacich ostriežov a neboli to žiadni drobci ! :) Zaujímavé bolo pozorovať nad plošinou ako sa pod ňou mihajú lúče bateriek ostatných potápačov. Vyzeralo to ako scéna Aktov-X :)

Od plošiny sme prešli k trabantu. Našiel ho Ryc hneď na prvý pokus, vo vnútri vraj spal veľký ostriež, ale kým som sa dostal na miesto ja už bol preč. Posunuli sme sa ďalej k telefónnej búdke a spravili tam zopár ponorov. Keďže sme pri búdke nevideli skoro žiadny život, vrátili sme sa k rúre, kde zvyknú odpočívať väčšie kusy. Pod rúrou však bolo tiež prázdno.

Potápanie sme zakončili ponormi pri plošine a vrátili sme sa na breh. Vo vode sme strávili 50min a spravili priemerne každý 15 ponorov na nádych. Každý mal jednu potápačskú príručnú baterku, ja som mal okrem nej navyše čelovku s pomerne silným, ostrým bodovým svetlom. Baterky na naše účely úplne postačovali, nechýbali nám žiadne silnejšie reflektory.

Po 40min vo vode sme začali cítiť chlad, preto sme spravili zopár záverečných ponorov a vrátili sa na breh. Najhoršie momenty boli na brehu pri vyzliekaní, resp. prezliekaní. Keď v 9°C zafúkal vetrík, tak sme sa roztriasli ako osiky. Zachránili nás dve termosky čaju a teplé oblečenie.

Z môjho pohľadu to bola veľmi zaujímavá a vydarená akcia, škoda, že sme podobných ponorov nespravili viac cez leto, keď bolo podstatne teplejšie počasie. Týmto nočným ponorom sme oficiálne uzavreli sezónu 2003, čo však neznamená, že sa opäť v sobotu cez deň nepôjdeme potápať na Gulášku :)).

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >