ČR - Cressi Cup 2003 (30.08.2003) Tlačiť
Napísal(a) Maroš Vrábel   
Štvrtok, 04 september 2003
Tohtoročný Cressi Cup sme si nechceli nechať újsť a tak sme sa už v piatok vybrali do Čiech, do Hlbokej nad Vltavou na tieto populárne preteky v bazénových disciplínach voľného potápania.

Tohtoročný Cressi Cup sme si nechceli nechať újsť a tak sme sa už v piatok vybrali do Čiech, do Hlbokej nad Vltavou na tieto populárne preteky v bazénových disciplínach voľného potápania. Za Slovakia Freedive Team sa Cressi Cupu zúčastnili Petr Zlatuška a ja. Doprovod nám robili naše dve priateľky.

Neboli sme nejako extra pripravení, naposledy sme statiku skúšali počas kurzu freedivingu v Chorvátsku na Donja Klada. Odvtedy sme absolvovali len nejaké rekreačné ponory na Guláške, žiadne bazénové tréningy ani nič podobné.

V sobotu ráno o 8:00 hod bola prezentácia pretekárov a o hodinu už začínali preteky. Prihlásilo sa spolu 18 mužov a 5 žien. Pretekalo sa v dvoch disciplínach, statika a dynamika bez plutví. Počasie súťaži príliš neprialo. Už v deň príchodu bolo sychravo a cez noc pršalo. Voda v bazéne mala vraj 21°C, ale ja som nemal ten pocit. V každom prípade bola voda v bazéne v deň súťaže dosť chladná.

Pri nahlasovaní predbežných výsledkov v statike som sa ohodnotil :) na 4:00 min, Peťo si z čisto taktických dôvodov nechal zapísať 4:01 min. Do môjho súťažného pokusu ostávala asi hodina a tak som sa rozhodol trochu zatrénovať na suchu v izbe. Spravil som 3-4 pokusy, posledný som zakončil relatívne v pohode na 4:15 a tak som dúfal, že v tej chladnej vode spravím aspoň nahlásené 4 min.

Približne 5min pred mojím štartom som vliezol do bazéna. Bol som v neopréne a mal som aj neo ponožky.Na zahriatie som si spravil 1:30 statiku a trochu sa rozdýchal. Potom som vošiel do súťažnej zóny, ostávali 2min do štartu. Po rozdýchaní som sa zanoril. Nemal som dobrý pocit z tohto pokusu, zdalo sa mi, že nie som dobre nadýchnutý a nevedel som sa dočkať prvého klopania. Konečne po troch minútach prišlo, mal som pocit že ostávajúcu minútu vydržím len za cenu riadnej samby :). Pri štvrtej minúte boli už kontrakcie a tak som sa sústredil najmä na ne. Chcel som vydržať ešte zopár 15 sekundových klopaní a vylepšiť si tak čas. Pred štvrtým 15 sekundovým klopaním som vyliezol a rozdýchal sa. Čas 4:58 min. S týmto výsledkom som bol celkom spokojný, mrzeli ma len tie dve sekundy čo ma delili od 5:00 min hranice.

Petr Zlatuška nedýchal 5:02 min, Juro Karpiš 5:08 a člen Ocean Devils z Brna Petr Vala 5:09 min. Po statike som bol teda štvrtý v poradí.

Nasledovala dynamika. Dlho som sa rozhodoval, či pôjdem v neopréne alebo bez. Nakoniec som sa rozhodol ísť v plavkách bez neoprénu. Doteraz som kategóriu dynamiku bez plutví nejak extra netrénoval, na bazéne som spravil maximálne 50m. Preto som nechcel preháňať a riskovať sambu. Nahlásil som 50m, ale vedel som, že bude potrebné zaplávať viac. Pre udržanie 4miesta aspoň 60m a na lepšiu pozíciu som tipol, že bude treba viac než 75m, na ktoré som si však už netrúfal. Peťo si nahlásil 70m.

Rozhodca mi ohlásil 2min do štartu.Do vody v bazéne som však vošiel až 1min pred štartom, bola nepríjemne studená, minúta na aklimatizáciu však našťastie stačila. Rozdýchal som sa a vyrazil. Sledoval som dno, nebolo značené čiarou a tak som behal ako slepec od kraja ku kraju. Na konci bazéna som sa otočil a odrazil, doplával som 50m a spravil som ďalšiu otočku. Uplával som ešte približne polovicu dĺžky bazéna a vynoril som sa. Cítil som sa relatívne v pohode. Pokus bol uznaný, 60m. Bol som celkom spokojný, toľko som bez plutví ešte nepreplával.

Petr Vala uplával 75m, čisté tri dĺžky. Juraj Karpiš ukončil dynamiku na rovnakej hodnote, čo mňa osobne dosť prekvapilo, čakal som aspoň 100m. Peťo Zlatuška sa pred pokusom koncentroval, rozdýchal, plne sústredený sa zanoril do vody a začal plávať. Kľudnými dlhými tempami spravil prvú dĺžku, potom druhú, tretiu, po tretej sa na prekvapenie publika otočil pod vodou ešte jeden raz a zaplával skoro celú štvrtú dĺžku, spolu 92m. Pokus bol uznaný. Peťo sa pri vynorení napil trocha vody, vedel, že ju nemôže vypľuť, lebo rozhodcovia by to mohli považovať za príznak samby a tak sa prekonal a prehltol ju. Rozhodol sa neriskovať. Vďaka náskoku v dynamike sa dostal celkovo na prvé miesto. Celkovo druhý v poradí bol Juraj Karpiš, bol bližšie v nahlásenej hodnote v statike k svojmu výkonu. Petr Vala bol bodovo rovnako na úrovni Juraja Karpiša a práve "vďaka" Jurovej sekunde (4:01min AP) obsadil nakoniec tretie miesto. Ja som skončil štvrtý.

V kategórii ženy súťažilo spolu 5 žien. Na prvom mieste sa umiestnila Terezka Vančurová, druhé miesto obsadila Alena Zabloudilová a tretie miesto patrí Kamile Kubátovej, všetky tri sú z tímu Ocean Devils Freedive Team Brno.

Medzi súťažiacimi sa nachádzal aj Adam Žídek, náš parťák z kurzu v Donja Klada, skončil na 6-tom mieste. Na súťaži sa objavil aj ďalší parťák z Donja Klada Karel, ale nesúťažil. Zo Slovenska bol len Juro Karpiš a ja. Stretli sme sa aj s chalanmi z Brna, Mattesov team sa premenoval na Ocean Devils, spolu za Ocean Devils súťažilo cca 11 pretekárov. Pokecali sme aj s Mattesom, Jardou Kopečným a ďalšími.

Pretekári na prvých troch miestach dostali okrem Cressi pohára aj ceny. Konkrétne víťaz získal zľavu 1500 CZK na nákup v Aquasport Smetana, druhý získal zľavu 1000 CZK na nákup v predajni Trygon Brno.

Súťaž organizoval Aquasport Smetana, záštitu mala AIDA ČR, sponzorsky prispeli Aquasport Smetana, Trygon Brno a sport hotel Barborka, Hluboká nad Vltavou. Hlavný rozhodca Dan Exner, ďalší rozhodcovia Jan Linhart a Mattes. Veľmi sa dbalo na dodržovanie pravidiel, čo som veľmi ocenil. Úroveň súťaže bola v rámci obmedzených možností veľmi profesionálna. Chcem sa poďakovať všetkým organizátorom, že tak bravúrne zvládli ďalší ročník Cressi Cup-u a pozdvihli túto súťaž na AIDA úroveň.

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >