Freediving, ako začať ? Tlačiť
Napísal(a) Terry Maas, preložil Maroš Vrábel   
Streda, 09 február 2000

Ticho, pohoda, kľud, uvoľnenosť, všetky tieto prídavné mená tiež dokážu vyjadriť pocity potápača freedivera a jeho potešenie zo zanorenia sa pod hladinu. Predstavte si surfovanie pod prílivovými vlnami, alebo hru na "padajúci list" s voľne žijúcimi delfínmi, poletujúcimi vo formáciách medzi rajami obrovskými alebo sa len jednoducho pridajte k húfom morských rýb, premávajúcich v početných hejnách a to všetko bez dýchacieho prístroja so stlačeným vzduchom. Ste skutočne voľný, voľne plávajúci bez námahy do rozotvárajúcej sa vodnej hladiny, voľný pridať sa k oceánu nie ako exotický návštevník, ale ako vítaný priateľ.

Jednoduchá definícia freedivingu je potápanie na jeden nadých pod vodou. Je to podobné ako šnorchľovanie, ale zásadný rozdiel medzi freedivingom a šnorchľovaním je pocit absolútnej ľahkosti a relaxácie pod vodou. Pod vodou žijete pre daný okamih, ktorý Vás pohltí tak, že po hodine voľného potápania dokážete vymazať z mysle všetky starosti, ktoré sa nahromadili počas pracovného týždňa.

Ľudia zdieľajú zvláštny potápačský reflex spolu s inými morskými cicavcami. Najväčšiu rolu hrá tzv. "potápačský reflex cicavcov". Jednoduché ponorenie tváre do studenej vody spôsobí reflexívne spomalenie pulzu. Táto, ako aj ďalšie kyslík sporiace úkony pomáhajú predĺžiť jednotlivé ponory na nádych. Slezina uvoľňuje dodatočné množstvá hemoglobínu do krvného obehu a pokožka a cievy v koži sa stiahnu, aby uvoľnili krv pre zachovanie životne dôležitých funkcií, konkrétne pre srdce a mozog. Už po niekoľkých týždňoch tréningu dokážete rozvinúť Váš vlastný potenciál voľného potápania.

Aj keď mnohí sa potápajú stále hlbšie a dlhšie, 45sekundový ponor do 10m aj Vám sprostredkuje nezabudnuteľný zážitok, keďže v týchto hĺbkach žije väčšina oceánskych živočíchov hýriacich farbami a rôznorodými tvarmi. Nie je dôvod hladať tieto krásy hlbšie. 45 sekúnd Vám zabezpečí dostatok času na zahranie si hry s útesom, spravenie peknej fotografie alebo na pridanie sa na krátku cestu k húfu útesových rybiek. Najlepšie na tom je, že sa to dá dokázať s použitím minimálnej výstroje, stačia plutvy, obyčajná potápačská maska, šnorchel, neoprenový oblek a záťažový opasok. Takúto výstroj ľahko umiestnite vo svojej cestovnej batožine a nezaberie toľko miesta ako výstroj na klasickú potápačskú dovolenku a navyše, je aspoň o dve tretiny lacnejšia ako potápačská výstroj.

Nemusíte byť atlét na to, aby ste zažili pocit z freedivingu. Tento šport je viac o sustredení sa a pokoji v mysli, technike a dokonalom vyvážení sa, ako o sile. Váš úspech je splynutie s vodou a plávanie pod hladinou bez strachu z hĺbok. Keď sa naučíte základné zanorenie sa na hladine, zistíte, že je naň potrebné minimum energie. V pokoji si vyberte hĺbku a dĺžku každého Vášho ponoru. Budete príjemne prekvapení, ako rýchlo sa z Vášho 15 sekundového ponoru stane 30 sekundový, 45 sekundový, dostatočne dĺhy na zanorenie sa do 10m.

Ako by ste sa mali naučiť freediving ? Určite nie tak, ako som to pozoroval pri mojom pobyte na Hawaii. Po krátkom ústnom vysvetlení základných problémov mladý muž zobral svoju priateľku do vody nad útes. Slečna nezvyknutá používať a dýchať cez šnorchel ani správne používať plutvy sa pustila hlbšie okolo steny útesu, zrazu začala zúfalo bicyklovať plutvami, rohadzovať divoko rukami a snažila sa prebojovať naspäť na hladinu. Po tomto zážitku sa určite dĺhu dobu neodváži nazrieť pod hladinu na jeden nádych.

Strach zo zvieratok motajúcich sa jej okolo nôh a všetkých obyvateľov útesu plus nezvyk používať základnú ABC výstroj vyústil do paniky a zúfalého návratu na hladinu. Zapamätajte si, freediving je o splynutí s vodným prostredím, ľahkosti pohybov, relaxe a konzervovaní energie, ktorá nakoniec predĺži náš pobyt pod vodou. Pre naučenie sa freedivingu si nájdite trpezlivých inštruktorov, ktorí Vás povedú cez výber správnej výstroje a ktorí Vás zoznámia so základmi tohto športu krok za krokom, najmä vybudovaním si vzťahu vzájomnej dôvery. Predídťe pokračovaniu ďalším krokom, pričom ste úplne nezvládli ešte ten predchádzajúci. Začiatky freedivingu si vyžadujú aj značnú dávku trpezlivosti, ale vlastne o tom to aj celé je, o potápaní s kľudom v mysli. Vyberte si pre Vás pohodlnú masku, šnorcheľ, na okraji bazéna si vyskúšajte šnorcheľ, dýchanie cez neho a až potom pomaly vkročte do vody a zanorte hlavu pod hladinu, pričom pokračujete v dýchaní. Takto oboznámení s vodným prostredím sa čoskoro odvážite zanoriť sa, spraviť pár kopov plutvami a preplávať na nádych malú vzdialenosť. Postupným tréningom sa tieto schopnosti rozširujú a netrvá to veľmi dlho. Počas dvoch týždňov aktívneho pobytu pri mori sa môžete stať zo začiatočníka pokročilým freediverom, ktorý dokáže zotrvať pod hladinou cez minútu, možno aj dve pokiaľ ste športový typ.

Na vybudovanie psychologických základov pre freediving zvoľte na začiatku takýto postup, zaujmite vo vode "uvoľnenú fetálnu pozíciu" novorodenca v lone matky. Stočení do klbka na kraji bazénu relaxujte bez dýchania čo najdlhšie. Pocity, ktore získate z tohto zážitku Vám poskytnú psychologický základ pre vykonávanie tohto športu. Je to stav mysle, ktorý by ste mali vyvolať a udržiavať počas celej Vašej freediverskej kariéry. Nadýchnite sa na hladine zhlboka, zvinte sa do klbka a totálne relaxujte so zadržaným dychom. Niektorí freediveri sa dostanú až na hranicu spánku pri tomto cvičení.

Freediveri používajú najmä 3 druhy kopov plutvami, kmitanie plutvami, žabí kop a delfin. Klasické kmitanie je najpoužívanejši kop vôbec. Žabí kop je najpomalší, vhodný pri odpočinutí si po namáhavom kmitavom kopaní plutvami. Delfíni kop poskytuje krátke, ale silné posuny vpred, pričom na delfínom spôsobe plávania sa podieľa takmer každý sval na tele a je vhodné najmä pre pokročilých freediverov. Freediveri používajú špeciálne v Európe vyvinuté, dlhé, flexibilné plutvy s tzv. pamäťovou kapacitou, kde sa energia prenesená nohami do plutví prenesie cez celú dĺžku listu a využije sa s maximálnym efektom. Pri freedivingu používajte skôr kratšie kopy a nie hlboké dĺhe kopy, ktoré unavia Vaše nohy veľmi rýchlo. List plutví by sa pri správnom kopaní nemal ohýbať do viac ako 30°uhla.

Stúpanie na hladinu je súborom ešte viac prepracovanejších úkonov. Je to najpodstatnejšie v tomto športe. Ak sa to raz naučíte, môžete sa pokojne koncentrovať na ďalšie dôležité časti freedivingu: kontrolu dýchania a prúdové plávanie. V jednom hladkom pohybe spravte hlboký nádych, zohnite sa v páse, zdvihnite nohy a skĺznite vertikálne pod hladinu, len malé zvírenie vody by malo prezrádzať, že ste sa na mieste práve zanorili.

Pre vyrovnanie tlaku v ušiach a čelných dutinách potrebujete vytvoriť protitlak pretlačením vzduchu cez nos, pričom obe nosné dierky sú pevne stlačené ku koreňu nosu, tak, aby neprepustili von ani bublinku. Je to klasický Valsalvov manéver používaný najmä klasickými prístrojovými potápačmi. Najdôležitejšie pravidlo vyrovnávania tlaku je: vyrovnávajte včas a nečakajte zbytočne na pocit silnejšieho podtlaku v ušiach. Nepokračujte v zostupe do hĺbky, pokiaľ sa nepodarí korektne vyrovnať tlak v dutinách, v podobnom prípade je lepšie vrátiť sa na hladinu a počkať na druhý pokus. Pri vyrovnávaní nestláčajte nos prisilno, stačí pritisnúť prsty k nosným dierkam dostatočne pevne na to, aby cez ne pretláčaný vzduch neprenikol. Sú aj ďalšie možnosti ako dotlakovať dutiny bez pritláčania nosných dierok. Súčasné napnutie a predsunutie čeluste pomôže uvoľniť priestor pre prienik vzduchu do ušných dutín, tento cvik je však náročnejší na tréning. Do tohto bodu stačí trénovať na bazéne. Sú tu však ešte dva ďalšie faktory, ktoré musíte zvážiť pred vstupom do otvorenej vody. Pamätáte si na slečnu z Hawaja ? Okrem toho, že mala prvýkrát masku na tvári a šnorcheľ v ústach, musela ešte zápasiť s chladom a zo strachom z hĺbky a neznáma. Tieto pocity môžu Váš ďalší postup vo freedivingu totálne zablokovať. Na udržanie optimálnej telesnej teploty stačí obliecť tzv. mokrý neoprénový oblek, prípadne pridať zopár ďalších vrstiev. Pri výbere obleku je dobré nechať si poradiť od profesionálov, je dôležité, aby oblek neškrtil na hrudníku a na krku. Potápač musí voľne dýchať a mať zabezpečený voľný obeh krvi po celom organizme. Nechajte si poradiť aj ohľadom závažia. Malé závažia na gumenom opasku su ideálne. Uistite sa, že do 8m pod vodou máte pozitívny vztlak, tj. že objem vzduchu v pľúcach a organizme Vás ťahá na hladinu. Ak to preženiete so závažím, vztlak už v tejto hĺbke bude negatívny a spôsobí klesanie do hĺbky. Z bezpečnostných dôvodov je preto dobré mať už od hĺbky 8m pozitívny vztlak, je to dôležité najmä pri stúpaní po hĺbkovom ponore. Rovnako dôležité je vyskúšať neoprénový oblek v bazéne, resp. plytkej vode pred prvým vstupom do hlbokých vôd.

Keď je všetka potrebná výstroj obstaraná a zvládate základné techniky freedivingu, ste pripravení na otvorenú vodu.

Nezaskočia Vás bežné veci tak ako adeptku na Hawaji. Vstúpite do vody s ľahkosťou a vyrovnanými pocitmi, bez strachu z neznáma a z obyvateľov útesov. Určite budete prekvapení príjemnými pocitmi z oceánu, útesov plných pulzujúceho života a skutočnosťou, že tak ľahko splývate s týmto prostredím. Prajem veľa príjemných zážitkov.

 

Diskutovať o tomto článku vo fóre. (4 príspevky) 

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >