Umenie relaxácie Tlačiť
Napísal(a) Erik Toček   
Štvrtok, 22 jún 2006

"Pred každým ponorom by mal freediver ležať nehybne na hladine minimálne 2 minúty. Ak sa jedná o ponor blízky maximu, je nutné tento čas predĺžiť na 5 minút."(Eric Fattah, DeeperBlue fórum)

Podľa Fattaha prakticky nie je možné atakovať osobné rekordy, ak nie je hore uvedená podmienka dokonale splnená. Tvrdí, že pri nepriaznivých podmienkach, kedy musí freediver neustále vyvíjať aktivitu, aby sa udržal na mieste na hladine, sa hodnota jeho výkonu skráti na polovicu.

Keď sa pýtali svetového rekordéra v statickej apnoe Toma Sietasa na jeho prípravu pred maximálnym pokusom, odpovedal iba: "10 minút sedím bez pohybu na hrane bazéna." Keď potom Fattah a Peter Scott (Laminar) prezentovali svoju teóriu "First-Go (apnoe bez prípravy a rozdýchavania) kládli pri nej veľký dôraz na relaxáciu pred pokusom. Niekoľkými vetami sa tu pokúsim opísať postup, ako dosiahnuť čo najväčšie možné uvoľnenie celého tela.

Najčastejšie sa relaxácia nacvičuje v ľahu na chrbte, ale možno použiť aj ľah na bruchu alebo na boku.

  1. Ľahnite si na chrbát, tak aby nohy a hlava boli v osi chrbtice.
  2. Paže položte voľne vedľa tela, dlane otočené nahor.
  3. Nohy mierne rozkročte, špičky nechajte klesnúť, rozísť sa do strán.
  4. Uvoľnite celé telo, najmä svaly na tvári, zatvorte oči a uvedomte si, že ste zaujali čo najpohodlnejšiu polohu (uvoľnenie tváre je podľa mňa nevyhnutný prvok, po ktorom sa oveľa jednoduchšie uvoľňuje telo).
  5. Ak ste napätí, použite techniku postupného napínania a uvoľňovania jednotlivých častí tela (pri tom je dôležité najmä uvedomiť si napätie a uvoľnenie v tele)
  6. Zamerajte pozornosť na precítenie dotykov tela s podložkou. Neskúmajte telo ani podložku, ale iba dotykovú plochu medzi telom a podložkou. Postupujte v tomto poradí:
    • dotyk pod pravou pätou, lýtkom, stehnom, pod pravým bokom, lopatkou, lakťom a pod prstami pravej ruky
    • to isté pod ľavou časťou tela
    • dotyk pod krížami, chrbtom a pod hlavou
    • dotyk pod celým telom
    Pri každej dotykovej ploche sa zdržte len krátko, aby vám pozornosť nezačala blúdiť inde. Počas uvedomovania si dotykov už ničím nehýbte, aby ste nevnášali do svalov nežiadúcu aktivitu, ktorá vlastne ruší účinok relaxácie.
  7. Pozorujte svoj dych, ale nezasahujte doň. Postupujte takto:
    • uvedomte si prúdenie vzduchu okolo hornej pery a okolo okrajov nosových dierok;
    • vnímajte dotyky vzduchu s nosovými sliznicami;
    • vnímajte pocity pri koreni nosa, kde sa prúd vzduch stáča smerom do hrdla;
    • uvedomte si prúdenie vzduchu v hltane a započúvajte sa do zvuku, ktorý toto prúdenie vytvára;
    • vnímajte celý svoj dýchací systém;
    • uvedomte si, že pri nádychu stúpa v tele napätie a pri výdychu sa v tele prehlbuje uvoľnenie, ktoré preniká až po končeky prstov na rukách a nohách;
    • prehlbujte relaxáciu pomocou výdychov, akoby ste vydychovali cez jednotlivé údy;
Po čase pravidelného cvičenia už uvedený postup pre navodenie relaxačného stavu nebudete potrebovať. Budete schopní dosiahnuť ho v priebehu niekoľkých sekúnd. Pre mňa je spoľahlivým ukazovateľom úplného uvoľnenia pocit absolútnej straty kontroly nad ovládaním pohybu končatín. Akoby som v stave relaxácie nevedel čo je potrebné urobiť, aby som pohol povedzme prstami na rukách. Veľmi zaujímavé pocity potom prichádzajú pri "prebúdzaní" z relaxačného stavu.

Pri nácviku relaxácie sa treba vyvarovať úsilia, napätého zamerania pozornosti, pretože by nastal presne opačný účinok. Relaxácia môže trvať jednu-dve minúty alebo i 10 - 15 minút. Začiatočníkom sa dlhšie relaxácie neodporúčajú. Ukončenie relaxácie má prebiehať podobne ako pri prebúdzaní zo spánku. Aj keď ste duševne bdelí, telo je uvoľnené a netreba ho šokovať vyskočením alebo náhlymi pohybmi. Najprv prehĺbte dýchanie, potom pohnite prstami na nohách, na rukách, s nádychom sa pretiahnite, s výdychom sa uvoľnite, pretrite si rukami tvár a otvorte oči. Relaxácia nie je spánok. Vedomie musí ostať bdelé. Z uvedeného dôvodu je lepšie relaxáciu nacvičovať vtedy, keď človek nie je ospalý. Na druhej strane relaxačné postupy možno použiť na navodenie zdravého, hlbokého spánku, I keď sa niekomu nepodarí zaspať ani pomocou relaxácie, určite vstane ráno sviežejší, než keby sa celú noc nepokojne prevaľoval na lôžku. Pri relaxácii sa rozširujú cievy a mierne klesá telesná teplota. Okrem toho cvičiaci slabšie vníma okolité prostredie. Preto má ležať na teplej podložke a v prípade potreby sa prikryť dekou.

Zvládnutie relaxácie má veľký význam aj pri únave, ochabnutosti a v chorobe. Malátny človek siaha po tabletkách, káve a pod. Pritom by v mnohých prípadoch stačilo ľahnúť si na 15 minút a obnoviť v organizme správne rozdelenie vnútorných síl. Uvoľnenie, prehĺbenie dýchania, navodenie pravidelného vnútorného rytmu organizmu vedie rýchlo a bezpečne k celkovej telesnej a duševnej regenerácii.

Informácie tu uvedené som čerpal z výbornej knihy Joga - osem stupňov výcviku a z vlastných skúseností.

 

Diskutovať o tomto článku vo fóre. (2 príspevky)

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >