Ako si vybrať kurz freedivingu Tlačiť
Napísal(a) Ivan Dušenko   
Piatok, 23 máj 2014
Prinášam vám voľný preklad autorského článku Sebastiana Naslunda. Sebastian v jedenástich bodoch zhrnul, o čo by sa mali záujemcovia o tento krásny šport zaujímať pred tým, ako si vyberú kurz freedivingu. 
 
Navštívil som šesť kurzov freedivingu a dva inštruktorské kurzy. Navštívil som centrá ako Freedive Dahab a Apnea Total. Po ôsmich rokoch vyučovania freedivingu som si uvedomil, že študenti, ktorí navštívia FSE-centrum na západnom pobreží Švédska sú stále lepší. Zlepšil sa kurz? Zlepšil som sa ja ako inštruktor? Vynašli sa nové metódy výučby?

Áno, samozrejme. Kurzy freedivingu sa celosvetovo vyprofilovali a dospeli. Toto je môj zoznam o čo by ste sa mali zaujímať pred tým, ako si vyberiete kurz nádychového potápania. Nie je to o hľadaní organizácie, ale o hľadaní potápačského centra a inštruktora, ktorý dokáže vytvoriť prostredie v ktorom sa dokážete zlepšovať. 


1. Lokalita

Vaša šanca na rozvoj v oblasti nádychového potápania je vyššia, ak je voda teplá, počasie slnečné, more pokojné a viditeľnosť výborná. A v prípade že okolo Vás nie je desivý morský život. 

2. Potápačská lokalita 

Dlhá plavba v malej lodi, alebo dlhé plávanie v rozvlnenom mori k nestabilnej bóji s malým závažím na konci lana nie sú podmienky, v ktorých by ste mohli podať najlepší výkon. Rozhodne nie ak bója nie je ukotvená, unáša Vás prúd a musíte neustále plávať, aby ste ostali na rovnakom mieste. 

3. Výbava

V niektorých častiach sveta sa nádychové potápanie volá aj skindiving (potápanie bez obleku), no obyčajne potrebujete viac výbavy aby ste mohli podávať výkony vo freedivingu. Okrem stabilnej bóje a lana, popri ktorom budete potápať existuje ďalšia výbava, ktorá vám pomôže k lepším výkonom. Dlhé tuhé plutvy, nízkoobjemová potápačská maska a neoprén určený na freediving (viac o oblekoch nižšie). 
Dve ďalšie veci, kde pocítite rozdiel:
a. Je lano dostatočne hrubé a vhodné pre Free Immersion (12 – 14mm)? Je lano zaťažené dostatočne aby ste sa vedeli pohodlne ťahať dole (10 kg)?
b. Jeden z najužitočnejších nástrojov, ktorý pomôže začiatočníkom (aj expertom) objaviť limity je sled na variabilnú váhu. V zrozumiteľnom jazyku – systém, ktorý vás dokáže stiahnuť do hĺbky. 

4. Oblek 

Ako freediver sa zlepšíte iba ak dokážete bez pohybu relaxovať na hladine a nebudete pri tom mrznúť. 
Fakt: oblek na nádychové potápanie je omnoho lepší ako akýkoľvek iný oblek (potápanie/triatlon/windurfing, atď.).
Viete si ho požičať na kurz?

5. Inštruktor / tréner / buddy  

Freediving nie je individualistický šport. Nemôžete sa zlepšovať sám (sama) ako začiatočník. Potrebujete klub alebo buddyho, ktorý s vami bude potápať a trénovať. Ak si hľadáte kurz, neobťažujte sa príliš výberom lokality, organizácie alebo systému výučby. Dobrý inštruktor, ktorý vám sadne s vami dokáže urobiť zázraky. 
Stať sa inštruktorom nádychového potápania dnes znamená, že sa dokážete na nádych ponoriť do štyridsiatich metrov a  zaplatíte za inštruktorský kurz. Prejsť inštruktorským kurzom neznamená garanciu inštruktorovej kvality. Preto si vyberajte inštruktora a nie organizáciu. 

6. Teória, prax a metódy 

Poznať ako tlak pôsobí na vaše telo a teóriu zadržiavania dychu vás bude motivovať, aby ste všetky cvičenia, ktoré vám pomôžu dosiahnuť čas a hĺbku robili poctivo. 
Freediving je veľmi komplikovaný. Je tu veľa aspektov, ktoré musíte mať pod kontrolou. Vaša cesta môže trvať aj desať rokov, kým objavíte svoje limity. 
Nemôžete hneď kopírovať  skúseného freedivera. Musíte prejsť určitými vývojovými fázami. Obvyklý postup je dosiahnuť maximálnu hĺbku najskôr pomocou VWT (variabilná váha), potom FIM (free immersion) a až potom CWT (konštantná váha s plutvou). Takže: najskôr sa necháte stiahnuť dole a sústredíte sa iba na relaxáciu a vyrovnávanie tlaku, potom sa budete dole ťahať a až potom budete potápať iba pomocou plutiev. 
Freedivingový tréning je o aplikovaní znalostí o zdokonaľovaní tela a mysle. O rozvoji určitých schopností, hlavne tých psychických. Freediving sa najlepšie učí prístupom mentor – žiak. Každý máte vlastné slabé miesta a žiadny štandardizovaný systém pre vás nikdy nebude účinný. 

7. Telo

Podľa harmonogramu vášho začiatočníckeho kurzu idete hneď pod vodu? To nie je dobrý nápad. 
Nebudete sa rozvíjať ak budete v strese a vaše telo bude napäté. Nemusí to byť  najlepšia metóda ísť priamo do vody. Keď dorazíte na kurz, mali by ste najskôr „pristáť na zemi“ – fyzicky aj psychicky. Pochopenie základnej teórie zadržiavania dychu ktorú vám inštruktor vysvetlí vám pomôže akceptovať fyzické zmeny, ktoré nastávajú počas ponoru. Jóga / dýchanie / strečing sú nástroje používané na upokojenie tela vám pomôžu upriamiť pozornosť do seba. Po dosiahnutí tohto štádia prídu hĺbka a čas takmer samé od seba. 

8. Myseľ

Najväčšou výzvou každého inštruktora freedivingu je dosiahnuť aby študent uveril vlastným schopnostiam. Faktom je, že väčšina zdravých ľudí dokáže zadržať dych na viac ako štyri minúty a potopiť sa do 25 metrov bez väčších problémov (ak má dobrého inštruktora). No myseľ o tom musí byť presvedčená. Okrem vysvetlenia metód ako to dosiahnuť, musí inštruktor dostať  študentovu myseľ do stavu, v ktorom svojim schopnostiam uverí. 
To je dôvod, prečo nie je jednoduché zopakovať výkony z kurzu. Človek musí mať vlastnú rutinu a metódy, ktoré tento stav mysle navodia. Toto je skutočný tréning freedivingu, aby telo a dýchanie pracovalo v súlade s mysľou. 

9. Socializácia 

Jeden z najlepších freediverov sveta hovorí, že nedokáže podávať výkony ak nemá dobrý pocit („feelgoodfactor“). Kurz je spoločenská udalosť, kde musíte komunikovať s inštruktorom a ostatnými kurzistami. Veľa neformálnych a súkromných informácii sa dozviete práve počas prestávok, počas jedla alebo večer po ukončení oficiálneho programu. Ak je to možné, vyberte si kurz ktorý je v ústraní, kde budete spolu bývať a jedávať počas celého týždňa (víkendu?) a kde harmonogram zahŕňa cvičenia pred raňajkami aj po večeri. 

10. Holistický prístup

Každá reťaz je iba tak silná ako jej najslabší článok. Vo freedivingu pracuje všetko dohromady. Objavil som nie menej ako 17 faktorov, ktoré treba mať pod kontrolou, aby bol ponor úspešný. Pracovať na „stave mysle“ študenta si vyžaduje poznať pár „trikov“ a metód, ktoré sa nedajú jednoducho popísať slovami. 
Naučiť študenta tieto triky a techniky freedivingu znamená vybrať starostlivo premyslený spôsob. No ak už majú vaše uši nejakú skúsenosť s vodou a existuje efektívny výukový program, ktorý sa prispôsobí vašim potrebám (najslabšiemu článku), môžete za víkend poskočiť o jednu úroveň vyššie (ak je to ešte možné). 

11. Cena

Kurzy freedivingu nie sú lacné. Sú na rovnakej cenovej úrovni ako mnohé potápačské kurzy, napriek tomu, že nepotrebujete fľašu so stlačeným vzduchom. 

Kurzy, ktoré sa konajú v tropických oblastiach, sú obyčajne v lacných krajinách, kde je transport, jedlo, kancelárie, atď. oveľa lacnejšie ako v západnom svete. Ceny v potápačskom priemysle rýchlo stúpli na úroveň západného sveta aj napriek tomu, že náklady sú nižšie. Prečo? Pretože môžu, pretože chcete teplú, modrú vodu. Človek by povedal, že platí príplatok za modrú vodu. 

Cena často krát nesúvisí s kvalitou a výsledkami. Rozmýšľajte, začo platíte (zoznam vyššie). Kto bude vašim inštruktorom. Skutočnosť, že hlavný inštruktor je svetovým šampiónom alebo je známy vo freedivingu ešte neznamená, že jeho/jej asistenti budú rovnako inšpiratívny. To, že sa niekto dokáže ponoriť do extrémnej hĺbky ešte neznamená že sa to nalepí aj na vás. A to, že si niekto urobí inštruktorský kurz nemusí znamenať, že je v tom dobrý. 

Dobrá otázka, na ktorú by ste sa mali opýtať je maximálna hĺbka kurzu / certifikácie. Často krát je kurz limitovaný určitou hĺbkou a ako dôvod je uvádzaná bezpečnosť. Ale niekedy môže byť limit nastavený iba kvôli tomu, aby ste zaplatili za dva kurzy namiesto jedného. Ak máte schopnosti a vedomosti určitej úrovne, malo by vám byť umožnené certifikovať sa na túto úroveň. Dobrý inštruktor uvidí ako hlboko sa môžete ponoriť bezpečným spôsobom. 

Sebastian Naslund
 
Originál článku môžete nájsť na stránke www.freediving.biz  
 
Ďalšia >