Intro Pool, Bratislava, 04/2013 Tlačiť
Napísal(a) Ivan Dušenko   
Utorok, 28 máj 2013
img_9333.jpgS blížiacim sa otvorením sezóny na otvorenej vode nastal čas rozšíriť povedomie o nádychovom potápaní na Slovensku. 

Sezónu kurzov sme už tradične otvorili jednodňovým bazénovým kurzom Intro pool, na ktorý v júni, keď sa voda v jazerách zohreje, nadviaže dvojdňový Intro Open Water a na začiatku júla päťdňový Advanced Freediver v Chorvátsku.

Agenda štandardná, tváre kurzistov nové. Po rannej stretávke v centre Bratislavy a zoznámení sa slova ujal najhlbší Slovák Juka, ktorý v konštantnej váhe s plutvou na jeden nádych pokoril hranicu sto metrov.

Teória ubehla rýchlo a ukázala kurzistom cestu, ako prekonať svoje vlastné limity. 

img_9336.jpg

 

Stretnutie na Pasienkoch začalo praktickú časť kurzu nádychového potápania v bezpečnom prostredí. Vo vestibule sme si dali ešte posledný teoretický rýchlokurz na tému strečing a mohli sme ísť na najdôležitejšiu a zároveň pre väčšinu najmenej obľúbenú disciplínu freedivingu, statickú apnoe.

 

Skôr ako prvý krát zaznelo "Official top" sme kurzistom dopriali dôkladný strečing a relaxáciu, ktoré sú základom dobrej statiky.

img_9340.jpg

Prvá zahrievacia statika  na suchu bola zároveň pre všetkých aj najslabšia. S pribúdajúcimi statikami sa prejavil pozitívny vplyv diving reflexu na jednotlivých výkonoch. V jednom prípade sa stopky dokonca zastavili na hodnote štyri minúty a desať sekúnd, čo znamenalo viac ako 100%né zlepšenie oproti prvej statike.

 

 

img_9352.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S poslednou statikou našich kurzistov som vymenil foťák za kameru a počas natáčania techniky plávania s bifinami a zanárania som začal statikovať ja.

 

Na konci praktickej časti sme si ešte ukázali výstroj freedivera a začali sme s presunom do neďalekej reštaurácie. Tu sme popri dopĺňaní energie, premietaní jednotlivých výkonov a rozdávaní spätnej väzby ukončili prvý kurz tejto sezóny.

 

V mene inštruktorov by som chcel ešte raz poďakovať kurzistom za ich aktívny prístup a zároveň im popriať veľa bezpečných ponorov

 

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >