Zlín Cup 2012 Tlačiť
Napísal(a) Ivan Dušenko   
Pondelok, 12 november 2012
img_0015.jpgAj tento rok sa podarilo organizátorom z Czech Apnea Team-u zorganizovať skvelé preteky, Zlín Cup 2012. Tento krát sa miesto konania na poslednú chvíľu zmenilo na Uherský brod. Súťažilo sa v dvoch disciplínach - statická apnoe (STA) a dynamická apnoe bez plutiev (DNF). 

Po skromnom zastúpení Slovak Freedive Teamu na ZlinCup-e 2011 (Ivan a Rasťa) a MČR 2012 (Ivan a Katka) sa naši českí priatelia opatrne pýtali, či sme to so súťažným freedivingom na Slovensku zabalili. Nezabalili. Na štartovnej listine piateho ročníka ZlinCup-u sa objavilo symbolických päť mien z SFT. 

Seriózna príprava začala mesiac pred pretekmi, keď sme na fóre spustili obľúbenú static challenge. Skvelý nápad od Erika, ktorý nám pomáha zblížiť sa s kontrakciami počas tréningu statickej apnoe v teple domova. Počas bazénových tréningov sme sa mohli naplno venovať ladeniu maximálky v DNF. 

Týždeň pred pretekmi sme si ešte pripomenuli pravidlá, dohodli miesto stretnutia a čas odchodu. Cesta nám nemala trvať dlhšie ako dve hodinky, tak sme to riskli a vyrazili v sobotu ráno. Vyrazili sme presne podľa plánu a dokonca sme stihli začiatok registrácie. Na bazén sme dorazili medzi prvými. Krásne miesto pri malom bazéne, ktoré sme si vybrali ako základňu sme museli opustiť hneď po sprístupnení toboganu. Každá jazda končila nekoordinovanou sprchou, intenzita ktorej závisela od váhy jazdca, priamo na našich veciach. 

Počas brífingu nám rozhodcovia opäť zopakovali, ako ma vyzerať protokol, zladili sme si časy, zistili kto kedy štartuje a začala sa príprava na prvú disciplínu, statickú apnoe.  

1_meeting.jpg

Prvá za SFT štartovala Rasťa. Ako skúsený pretekár nahlásila 3:00 a z vody vyliezla po 4:33. Prvá biela karta je doma. Druhý štartoval Martin V.. Nahlásených 4:00 potiahol na krásnych 5:32, ktoré sa mu však nepodarilo ustáť a z prvej disciplíny na prvých pretekoch si odnášal červenú kartičku. Tretí nasledoval Ivan. Nahlásené štyri minúty potiahol na výsledný čas 5:01 a bielu kartu.  

3_priprava.jpg

Už ostali len dvaja Martinovia, ktorí si nahlásili čas 5:00. Výsledkom bola v oboch prípadoch žltá karta s poznámkou ‘short'. Martin P. sa vynoril po 4:35 a Martin J. po 4:23. Po prvej disciplíne sme teda mali kompletnú zbierku kartičiek. 

4_sta.jpg

Dvojhodinovú prestávku medzi disciplínami sme využili na doplnenie energie a oddych po ‘náročnom' ráne.  

2_relax.jpg

Prvá opäť Rasťa. Nahlásených 50m s prehľadom potiahla na 104m a opäť biela karta. Druhý s nahláseným výkonom 50m nasledoval Martin V., ktorý sa do tajov freedivingu dostal pred mesiacom a pol na kurze Intro Open Water. Problém. V harmonograme kurzu sa disciplína DNF nenachádza a dochádzanie na tréningy z Trenčína do Bratislavy nie je veľmi efektívne. Nastal čas na rýchlokurz geniality. Najprv správne naváženie, ktoré umožní pokojné a relaxované splývanie a následne korekcia techniky. Za 30 minút sa Martin dostal z necelých 50m na krásnych 85m a bielu kartu. 

Nasledovali Martin J. a ja (Ivan). Martin to zabalil po 66m a opäť si odnášal žltú kartičku za ‘short'. Ja som sa vynoril po 108 metroch a keďže som oproti MČR zvládol aj protokol, odnášam si z týchto pretekov druhú bielu kartu. 

5_dnf.jpg

Posledný sa na štart postavil Martin P. Žltú kartu zo STA si už nechcel zopakovať a DNF zabalil po 82 metroch.  

6_dnf.jpg

Zaslúženou odmenou po výkonoch bola jazda toboganom, kde nám konkurenciu robili juniori do šesť rokov. 

Po sprche, výbornej večeri a vyhlásení výsledkov nastal čas rozlúčiť sa so starými i novými kamarátmi.

7_party.jpg

   

Dve hodiny cesty sme využili na analýzu výkonov a rozoberanie možností, čo nás posunie dopredu. Výsledok? Musíme si verejne stanoviť ciele pre každú disciplínu a popri nácviku techniky pohybu vo vode potrebujeme trénovať nielen ‚suché', ale aj ‘mokré‘ statiky. Jednoduché úlohy. Uvidíme, kam nás posunú na MČR 2013 ?

Na záver ešte raz veľká vďaka Czech Apnea Tímu, ktorému sa podarilo zorganizovať výborné preteky. 

Výsledky

Galéria 

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >