Intro Open Water, Bratislava, 09/2012 Tlačiť
Napísal(a) Ivan Dušenko   
Štvrtok, 25 október 2012
7_osobak.pngFotoreport z posledného kurzu na otvorenej vode v roku 2012 pod vedením SFA.

V polovici septembra naplánovala SFA posledný kurz nádychového potápania na otvorenej vode. Kurz bol plánovaný na dva dni a do poslednej chvíle nás počasie držalo v napätí, či sa kurz bude stále volať Intro Open Water, alebo ho premenujeme na Intro Pool. Našťastie sa počasie umúdrilo a my sme mohli nasledovať štandardný harmonogram kurzu.

Všetko to začalo stretnutím v centre mesta a presunom do priestorov,  kde šesť statočných absolvovalo povinnú teoretickú jazdu, bez ktorej by bolo viac nebezpečné ako odvážne začať s nádychovým potápaním vo vode.

Teória, kde sa naši šiesti statoční dozvedeli o fyzike, fyziológii a jednotlivých disciplínach v súťažnom freedivingu, nám zabrala celé doobedie.

1_teoria.jpg

 

Po ľahkom obede sme sa všetci stretli na Pasienkoch, kde absolvuje bazénové tréningy aj Slovak Freedive Team. Cieľom bazénovej časti bolo previesť kurzistov cez bazénové disciplíny a špecifický strečing, ktorý ponaťahuje svaly a minimalizuje riziká úrazov, ktoré pri tomto nádhernom športe môžu nastať.

Výsledok kvalitného strečingu a relaxácie sa ukázal hneď pri suchej statike, kde všetci kurzisti zadržali dych na viac ako dve minúty a v jednom prípade sa stopky zastavili na hranici 4 minúty a 45 sekúnd. A za tento čas by sa nemusel hanbiť nejeden pretekár. 

2_sucha_statika.jpg

Počas mokrej statiky si kurzisti mohli vyskúšať, ako v praxi funguje buddy systém. 

3_mokra_statika.jpg

Dve hodiny vysvetľovania, skúšania a kamerovania klasických disciplín dali zabrať. Uvoľnenie prišlo až tesne pred koncom bazénovej časti kurzu keď sme začali trénovať vyfukovanie bublinkových kruhov, takzvaných bubble rings.

4_bublinky.png

Prvý deň kurzu sme ukončili spoločnou večerou, kde inštruktori rozobrali natočené videá a rozdali spätnú väzbu kurzistom.

V nedeľu nás príjemne prekvapilo slniečko a 22 stupňov ktoré nám pomohli v 15 stupňovej vode vydržať viac ako dve hodiny.

Po kvalitnej rozcvičke, oboznámení sa s výstrojom nádychového potápača a spustení bóji nastal čas na kráľovskú disciplínu vo freedivingu - konštantnú váhu s plutvami.

Kurzisti sa tešili na novú disciplínu, ktorá sa nedá trénovať v slovenských bazénoch a inštruktori sa tešili, že na Košariskách všetci bez problémov zanoria. Jediný otáznik bol do akej hĺbky. No aj tu padali osobné rekordy a prekvapenie kurzistov, do akej hĺbky sa dokázali dostať po štyroch hodinách teórie a dvoch hodinách v bazéne. Na prekvapenie inštruktorov, aj napriek totálnej hmle od 10m, zastavilo niektorých kurzistov až dno. 

5_osobak.png

Na záver sme všetci spoločne absolvovali výdatný obed, rozdali spätnú väzbu ku konštantnej váhe, individuálne odporúčania na ďalší tréning a kurz ukončili spoločnou fotkou šiestich statočných a hlavného inštruktora. 

6_ucastnici.jpg

V mene inštruktorov by som chcel ešte raz poďakovať kurzistom za ich aktívny prístup a zároveň im popriať veľa bezpečných ponorov.

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >