Kurz Intro Pool, Košice, marec 2011 Tlačiť
Napísal(a) oboy   
Utorok, 12 apríl 2011

Najďalej som to mal tentoraz ja. Z Dlhých Dielov nejakých 550km. Tak ďaleko sú prosím pekne Košice. Môj usedený zadok by vám tento príbeh porozprával asi trochu inak, ja vám ho skúsim podať pokiaľ možno bez zbytočných emócií. Že to ale bola odysea, pod ktorú by sa Homér nehanbil podpísať, o tom netreba pochybovať.

Prvý kurz freedivingu pod hlavičkou SFA je teda naplánovaný do Košíc na nedeľu 27.3.2011. Konkrétne sa tam chystáme niekoľkých nováčikov zasvätiť do tajov freedivingu v rámci kurzu Intro Pool. Presun na Stredné Slovensko je bez problémov a o 15.00 vyrážame od Flippovho baráku smer Žilina. Ešte na „Dukle" v Bystrici prijímame do družiny Mira „Macha" Machoviča. Komu toto meno nič nehovorí, môže sa hanbiť a okamžite začať študovať tabuľky platných slovenských plaveckých rekordov. Chalani cestou v aute spomínajú na všetky možné i nemožné „duklácke" zážitky a ani nevieme ako, ocitáme sa o 100km severnejšie. Tu v Žiline kompletizujeme zostavu a už aj s Ďurom Karpišom na palube otáčame konečne kormidlo tým správnym smerom.

ke-19.jpg

Tri a pol hodiny sedenia a pozerania von oknom strieda krátka a intenzívna eufória sprevádzajúca náš príjazd do Košíc. Tie nás privítali tradičným vetrom, ktorý sa tentoraz proti nám spojil s nejakým lokálnym studeným frontom. Naľahko oblečení doslova mrzneme pod slávnym „Dómom" a čakáme na našich kamarátov - miestnych freediverov, s ktorými máme v pláne stráviť dnešný večer. Horúci čaj, dobrá večera a známe tváre nás vracajú opäť do normálu. Stretnutie s partiou okolo Viktora Hlaváča sa zvyčajne nekončí pred polnocou, tentoraz však okolnosti bujarej zábave moc neprajú. Ráno začíname kurzovať dosť skoro a únavná cesta nás už všetkých tlačí do postelí. Hodinu na to sme už všetci tuhí, nie však vo vysnených posteliach. Útočisko sme našli v Jirkovej čajovni Amana, ktorá poslúži aj ako „base camp" počas celého kurzu. Spanie bolo možno trochu tvrdšie, no vo veľmi príjemnom prostredí.

ke-5.jpg

Je 8.00, začíname. V skutočnosti je ešte len 7 hodín, keďže sa v noci posúval čas, rozbehnutie na pracovné obrátky teda chvíľku trvá. Frekventanti kurzu postupne prichádzajú a do pol hodiny sa už všetci navzájom poznáme a Juka spúšťa prezentáciu.

ke-16.jpg

Trojhodinová prednáška v škole vie odrovnať aj toho najžhavejšieho študenta a aj keď sú informácie o freedivingu nesmierne zaujímavé, väčšina kurzantov by sa už rada videla vo vode. Presúvame sa na bazén, kde po krátkej rozcvičke najprv každý ukáže, čo v ňom je a kde má pri pohybe vo vode ešte rezervy.

ke-22.jpg

Túto časť kurzu natáčame na video a neskôr na základe záznamu môžeme každého z účastníkov podrobiť kritike a odporučiť vhodné cvičenia, ktoré povedú k cielenému zlepšeniu. Niektorí sa viditeľne zlepšujú doslova nám pred očami, nájdu sa aj takí, ktorí by mohli vyučovať na „vysokej plaveckej". Táto úvodná praktická hodina ubieha neskutočne rýchlo a jej koniec je jasným signálom, že sa blíži čas obeda. Viacerí už tieto signály vnímame z okolia žalúdka dlhšiu dobu a preto volíme urýchlený presun do najbližšej reštaurácie. Tu sa ukazuje, že čo je najbližšie, nemusí byť zároveň aj najlepšie. Malé gastronomické sklamanie nás však nemôže rozhodiť. Pre istotu si naprávame chute výborným čajom v Amane a chvíľu odpočinku vypĺňame teoretickou prípravou, na ktorú sa ráno nedostalo. Po dvoch hodinách relaxu je tu opäť bazén. Po strečingu sa venujeme nácviku správneho dýchania a maximálneho nádychu. Podmienky síce nie sú práve ideálne, no napriek tomu sa našich 7 kurzantov odhodláva na statiku. Prvý pokus robia na suchu a časy cez 2 minúty naznačujú slušný potenciál. Druhý ostrý pokus už prebieha vo vode a je ideálnou príležitosťou na nácvik a zdokonaľovanie záchrany. Každý z dvojice si vyskúša rolu pretekára aj buddyho. Jeden sa snaží vnímať svoje pocity a signály svojho tela bojujúceho s hypoxiou, druhý sa zas učí pozorovať signály svojho zverenca a vhodne reagovať v prípade samby, či blackoutu. Nám sa podobné nehody našťastie vyhýbajú, no časy našich nováčikov cez 2:30 nie sú bez neoprénov vôbec špatné. Posilnení úspešnou statikou borci skúšajú šťastie aj v dynamike.

ke-26.jpg

Tu sa ukazuje, kto je ako zžitý s vodou, nie je všetko len o technike a trénovanosti. Nikoho však neprekvapuje, keď Macho s 5kg záťažovým „obojkom", polovičným nádychom a monoplutvou doplachtí na vzdialenosť 85m. Ostatní sa tiež nechcú nechať zahanbiť a sú z toho nakoniec celkom slušné vzdialenosti.

O tom, aký vie byť freediving únavný nemusíme po 1,5 hodinách plávania nikoho extra presviedčať. Dosť „rýchla" voda v košickom bazéne si tiež zobrala svoju porciu energie. Unavení, no spokojní zakončujeme kurz tam, kde sme ho skoro ráno začali. Príjemné prostredie čajovne rýchlo upokojí myseľ a následne aj telo.

ke-39.jpg

Pri horúcom čaji sa rozdávajú posledné rady do freediverského života, riešia sa možnosťi, ktoré Košice a okolie pre freediving ponúkajú a dohadujú sa ďalšie možnosti spolupráce. Zdá sa, že by sa tu freediving mohol uchytiť, účastníci kurzu sa s nami lúčili plní odhodlania a chute do tréningu. Veríme, že im to vydrží a tento náš kurz bol len začiatkom ich dlhej a bezpečnej cesty do hlbín.

Pre fanúšikov pohyblivých obrázkov tu máme aj video report...

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >