Ako si vybrať správny oblek od firmy Elios Tlačiť
Napísal(a) Stady   
Nedeľa, 03 október 2010
Skúsenosti s nákupom na mieru šitého freedive neoprénu od firmy ELIOS.

Rád by som rozdelil túto tému na viac bodov:

  1. Prečo padlo rozhodnutie na objedávanie obleku špeciálne určeného na nádychové potápanie
  2. Čo si musíme uvedomiť než sa rozhodneme aký typ freedive obleku ELIOS objednať
  3. Ponuka oblekov ELIOS (iba freediving ) * spearfishingové som pre množstvo obsahu vynechal
  4. Meranie obvodov a dĺžok pre obleky zn. ELIOS ( popis + foto )
  5. Objednávanie oblekov zn. ELIOS
  6. Ako si obliekať freedingový oblek bez vnútorného látkového poťahu ( liningu )


1)    Prečo padlo rozhodnutie na objednávanie obleku špeciálne určeného na nádychové potápanie, a prečo ELIOS.

Každý, kto sa už aspoň jeden krát potápal s prístrojom má určité skúsenosti s úplne prvou fázou pred vstupom do vody, čo je obliekanie neoprénu. Názory sa rôznia ... od ľudí ktorým neoprén vonia a tešia sa na to, až po tých čo obliekanie vnímajú ako najnepríjemnejšiu činnosť na suchu pred ponorom. Neoprén však neplánujeme kúpiť na pohyb vonku, ale hlavne vo vode. Preto sa budem ďalej venovať porovnaniu s ohľadom vlastnosti týchto rôznych druhov neoprénov vo vode.

Povedzme si zásadný rozdiel medzi mokrým potápačským oblekom a freedive oblekom.

Do obidvoch síce nejaká tá voda po zanorení natečie ( však sú to mokré obleky ), ale hlavný rozdiel je v priľnavosti na pokožku, tuhosti a strihu. Väčšina mokrých oblekov určených na prístrojové potápanie (ďalej SCUBA oblekov) má z vnútornej strany nalepenú látku. Býva väčšinou z klzkého materiálu a uľahčuje obliekanie na suchu. Freedive oblek síce môže mať z vnútornej strany podobnú látku, ale kvôli zníženiu kolobehu vody vo vnútri sa väčšinou používa vo vyhotovení otvorená štruktúra ( Open cell ) alebo so záterom ( Coating ). Aby sa človek dostal do takéhoto obleku potrebuje kvôli podstatne zvýšenému treniu o suchú pokožku nejaký lubrikant. Odporúča sa púder, alebo mydlová pena, kondicionér a podobne. Čo sa týka izolačných vlastností, ovplyvňuje ich najmä kvalita neoprénu a jeho hrúbka. SCUBA obleky sa dajú objednať v rôznych hrúbkach podľa predpokladu, kde sa bude väčšinou potápač potápať. Podobné pravidlo platí aj pri freedive neopréne. Dostávame sa však k zásadnému rozdielu a ten je vo voľnosti pohybu. Freedive obleky sú vyslovene šité tak, aby umožňovali používateľovi voľný pohyb rukami a nohami do všetkých strán a voľné dýchanie. Pri SCUBA oblekoch je na porovnanie najmarkantnejší rozdiel ak si skúsite vzpažiť ruky. Tento pohyb sa totiž veľmi často pri nádychovom potápaní vyžaduje. Posledným rozdielom je strih. SCUBA obleky mávajú rôzne strihy, ktoré čiastočne podliehajú módnym trendom, čiastočne účelu. Väčšinou sa vyrábajú  rozopínateľné so zipsom ( vpredu, vzadu, šikmo a pod. ) Bývajú ako jednodielne na celé telo alebo aj dvojdielne. Kukla býva buď integrovaná alebo zvlášť s manžetou. Freedive oblek má klasický strih už niekoľko rokov a zásadne zips neobsahuje. Má dve časti - vrchnú s integrovanou kuklou a spodnú. Spodná môže byť vo verzii nohavice so zvýšeným pás alebo s trakmi. Povrch ( vonkajšiu stranu ) SCUBA neoprénu väčšinou tvorí látka nalepená na samotný neoprén. Výrazne to zvyšuje oteruvzdornosť. Aj keď freedive neoprény je možné tiež objednať s poťahom zvonka ( lining ) väčšina freediverov používa zvonka hladké vyhotovenie (smooth skin ). Pri hrúbke 5 mm a viac s látkovým poťahom je však možné použiť oblek určený na freediving aj na SCUBA. Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že napriek podstatne pomalším pohybom pri prístrojovom potápaní som mal pri hĺbke 15m optimálny komfort a potápačke s 9 mm SCUBA neoprénom bolo zima a ukončila ponor ! 

Záver

SCUBA - ľahšie sa oblieka, väčšinou sa kupuje konfekčný, má na väčšine plochy lining zvonku aj zvnútra, je podstatne odolnejší voči poškriabaniu, oterom a podobne, poskytuje dostatočnú izoláciu pri prístrojovom potápaní ( keď si správne zvolíte hrúbku a veľkosť ), má zipsy ( čo nevidím ako nevýhodu ). Je však výrazne tuhší a prirodzenosť pohybu je čiastočne obmedzená, či už jeho hrúbkou, alebo tuhosťou neoprénu. Ďalšia dôležitá vec je spôsob pohybu - prístrojový potápač by sa mal pohybovať pokojne a nevíriť vodu, pohybuje sa dlhodobejšie vo väčších hĺbkach a preto sa vyžaduje vyššia odolnosť obleku voči vztlaku
( buoyancy ) a tepelná izolácia. Používajú  sa teda aj viacnásobne stláčané neoprény
( ultrakompresné ) ktoré odolávajú tlakom vodného stĺpca vo väčších hĺbkach.

FREEDIVE - je určený hlavne na potápanie sa na nádych, kde sa potápač pohybuje výrazne rýchlejšie ako SCUBA potápač ( väčší výdaj energie ), je podstatne jemnejší ( ale aj zraniteľnejší ), umožňuje väčšiu voľnosť pohybu, voľné dýchanie. Po správnom oblečení je priľnutý na pokožke ako „ druhá koža". Freediveri si často poodchýlením kukly púšťajú dnu vodu ako aj na zlepšenie vyrovnávania tlaku v ušiach, ale aj na temperovanie telesnej teploty. Niektorí to riešia aj vypálením malej dierky cez kuklu v oblasti uší. Väčšinou sa s ohľadom na minimálny odpor pri klesaní do hĺbky k vymedzenej méte objednáva z vonkajšej strany hladký povrch. Freedivový oblek bez vnútorného poťahu ( liningu ) sa však vždy musí obliekať s použitím lubrikantu. Verzie a teórie o obliekaní takéhoto obleku bez lubrikantu ( myslím aj bez namočenia do vody ) vidím iba ako reklamnú kampaň a nereálne v praxi. Dá sa to použitím detského púdra, ale kedže hrozíjeho vdýchnutie neodporúčam.  Návod na obliekanie je konci článku. 

Komentár autora:

Internet ponúka bohaté množstvo porovnaní, kde sa kvalita ich oblekov v porovnaní s konkurenciou popisuje. ELIOS otvorene  na vlastnej webovej stránke priznáva že sú tretím najväčším výrobcom profesionálnej rady freedivových oblekov po Japoncoch a Američanoch. Vzhľadom na nákupné možnosti aké v tejto oblasti panujú na Slovensku považujem priame objednanie obleku u tohto výrobcu za jedno s najvhodnejších a najekonomickejších riešení aj pre začínajúceho freedivera. Samozrejme že vždy existuje možnosť kúpiť si „ ojazdený" oblek po niekom. Pri podrobnejšom prezeraní ich stránky je možné nájsť aj zaujímavé ceny počítačov, plutiev a iných doplnkov potápačskej výbavy. Keďže sa cez ich web dá platiť priamo medzinárodnou platobnou kartou, odpadajú vysoké poplatky za prevod do zahraničnej banky a platí sa navyše len poštovné. Sľubovaná dodacia doba ich stránkou je 30 dní. So skúseností viacerých však usudzujem, že pred letnou sezónou ( súťažnou ) majú také množstvo objednávok, že dodacie doby budú výrazne predĺžené. Ideálna doba na objednávanie je na konci leta a počas zimy. 


2) Čo si musíme uvedomiť než sa rozhodneme aký typ freedive obleku ELIOS objednať.

Treba si uvedomiť načo má byť oblek určený. Preteky? Tréning? Bazén? Hĺbky? Môžem si dovoliť dva obleky? Môžem si dovoliť meniť obleky každé dva roky?

  • Voľba typu neoprénu. Neoprény vyrábajú rôzny výrobcovia ( Heiwa, Yamamoto, Ecoline, Freedown ... ) a každý má iné kvality. Heiwa je viac odolnejšia a Yamamoto zase pružnejší.
  • Voľba kvality neoprénu. ECOLINE je lacnejší, NEOFLEX profesional drahší.
  • Voľba hustoty neoprénu ( tuhosti ). Jemný, stredný, komprimovaný. Čím väčšia hustota, tým je neoprén odolnejší ale menej pružnejší. Neoprén s vyššou hustotou sa zas vo veľkých hĺbkach ( počítajme pod 40 m ) vplyvom tlaku tak nestláča ( nie je človeku zima ). Medzi freedivermi sa používa termín „ malá zmena vztlaku obleku" tá je markantná už pri strednej úrovni kompresie neoprénu.
  • Voľba hrúbky obleku ( od 1mm do 10 mm ). Čím hrubší tým teplejší, ale aj menej pružný. Treba zvážiť lokalitu najčastejšieho pohybu, lebo ľahko sa do teplého obleku dá voda vpustiť. Hrubý oblek však mení s hĺbkou výraznejšie vlastnosti v porovnaní s tenkým.
  • Voľba vonkajšieho poťahu. Ak sa potápate rekreačne/tréningovo je vhodné chrániť citlivý povrch poťahom proti oderu ( útesy, kamene na brehu ). Ak pretekáte, tak malý odpor hladkým kĺzaním vo vode je určite vhodnejší, voľte SMOOTHSKIN ( hladký povrch ). Takýto oblek je však veľmi citlivý na zaobchádzanie.
  • Voľba vnútorného poťahu. Bez poťahu sa oblek s otvorenou štruktúrou (Open Cell, ďalej OC ) doslova nalepí na telo a tento efekt výrazne zlepší tepelný komfort freedivera. Takýto oblek je ako druhá koža. Treba však upozorniť, že bez lubrikantu sa takýto oblek nedá obliecť. Pokiaľ sa chcete obliekať jednoduchšie je tu možnosť objednať si vnútornú vrstvu so záterom ( coating ). Z vlastnej skúsenosti však neverím že sa do toho niekto na sucho dostane. Väčšinou sa to rieši reflexnou farbou záteru ( zlatý, medený, strieborný ). Záter však nereprezentuje poťah! Poťah výrazne zvýši odolnosť neoprénu a komfort obliekania zníži pružnosť a elastickosť.

Dôležité:

  • Bežným riešením pre freediverov v centrálnej Európe je Heiwa, strednej tuhosti s vnútorným záterom. Ak chcete pretekať voľte hladký povrch ( smoothskin ) ak trénovať vonku poťah.
  • Nie je možné kombinovať pružný vnútorný poťah s pevným vonkajším a pod.
  • Nie je možné mať univerzálny oblek, vhodný na všetky podmienky bez kompromisov. 
  • Môžete voliť rôzne kombinácie poťahov a záterov, pre vrchnú a spodnú časť obleku.
  • Je možné voliť aj dve rôzne teplé vrchné časti, pre potápanie v lete a v zime.

Záverom k freedive obleku:

Vyberá sa           

  • typ materiálu obleku ( materiál, hrúbka, povrchová úprava/farba )
  • strih ( trakové gate, vysoký pás, bunda s integrovanou kuklou ... )
  • tuhosť materiálu obleku ( low/medium/high density )

Vyplní sa tabuľka s mierami a pošle sa do Eliosu.

Ponuka materiálov ELIOS:

Neoprén

  • Yamamoto 45 - ultra jemný, komfortný, vyžaduje delikátne zaobchádzanie,                        v hĺbke podlieha ľahšie tlaku a deformuje sa
  • Heiwa - veľmi elastický, hrejivý, odolný voči hĺbkovej deformácii
  • Ecoline - elastický, lacnejší, nie je to vysoká kvalita
  • Freedown - nový druh neoprénu tvorený rezom prvej vrstvy, úplne hladký povrch, je ideálny na preteky do hĺbky, povrch má minimálny odpor, odolnejší

Záter

  • Titanium -prvá generácia, najlacnejšia povrchová úprava
  • Gold (zlatý záter ) - druhuhá generácia, teplejšia a odolnejšia, vhodná na ľahšie obliekanie           
  • New Black ( čierny záter - v skutočnosti je sivo-strieborný ) - najnovšia generácia, reflexný, vhodný na obliekanie ( osobne by som aj tak používal lubrikant ), hydrofóbny, neabsorbuje pachy
  • Copper ( medený záter ) a Black - je vrstva špeciálnej pružnej reflexnej farby natretej na vrchnej vrstve SMOOTH SKIN (hladkej ) nie na OC !! Uľahčuje obliekanie, ale zvyšuje tuhosť neoprénu a priľnavosť k telu.

Copper, GoldBlack sú cenovo najdrahšie zátery, lebo sú vždy kombinované s profesionálnym neoprénom Neoflex

Poťah

  • Superelastic - najpružnejší strečový nylon na svete, ľahko sa oblieka a je veľmi komfortný, je dostupný aj vo verzii hladký neoprén zvonka, alebo iný superelastický poťah zvonka
  • Thermic plush - klasické riešenie, odolný, ľahko sa oblieka, hrejivý (najlacnejší )
  • Thermic pile - nový druh poťahu s kratším vlasom, veľmi pružný a hrejivý ( používajú ho SCUBA potápači, ktorí chcú pružný, ale odolný povrch )
  • Lycra - najčastejšie používaný poťah SCUBA potápačni, môže mať veľmi jasné farby, je veľmi odolný voči natrhnutiu ( je však najmenej pružný )
  • Anti-Tear - brúsený nylon, veľmi odolný, používajú ho najmä profesionálny potápači pracujúci pod vodou.
  • Shark skin -  ( žraločia koža ) je to vlastne mozaikový povrch vonkajšej štruktúry, má väčší odpor pri kĺzaní vo vode, odolnejší ako smoothskin ( hladký )
  • Kanoko - špeciálna tkanina, pružný a zároveň odolný, takýto oblek vydrží dlho (kanoko je možné objednať len v zelenej farbe)

 

Spôsob lepenia

lepenie.png

Obleky s poťahom ( liningom ) sú nielen lepené, ale aj zvonka prešité. Oblek smoothskin/OC, t.j. hladký zvonku a otvorená štruktúra zvnútra je iba lepený. Kukla, konce rukávov a nohavíc sú kvôli zosilneniu prelepené cirkulárne.

Bežne sa stáva, že sa po viacerých obliekaniach a vyzliekaniach kde-tu objaví trhlina a lepenie sa rozíde. Elios odporúča lepiť tak, že najskôr naniesť na obe strany ktoré chceme zlepiť tenkú vrstvu lepidla a nechať zaschnúť roztvorené aj dve hodiny. Potom znovu naniesť vrstvu a spojiť obe strany spolu, stlačiť. Odporúča sa prelepiť lepiacou páskou, aby šev bol počas schnutia trvalo stiahnutý. Odporúčam bežné lepidlo na neoprén, napr. čierny Mediving.

http://www.mediving.it/images/ita/prodotti/KT0316_big.jpg

Poslednou otázkou pred uvedením celej ponuky je či chceme aby oblek okrem materiálových vymožeností spĺňal aj dizajnové. Tu je možnosť objednať si oblek so zameraním na dve zásadné skupiny.

Lovci/Harpunári - tzv. SPEARFISHERS ( u nás na Slovensku je akékoľvek harpúnovanie považované za pytliactvo so všetkými dôsledkami ) s pestrou paletou maskovacích vzorov.

A tí ostatní ( športový a rekreačný freediveri ) tu sa väčšinou používajú jednoliate farby čierna, modrá, zelená. Vrcholoví športovci používajú striebornú, prípadne v kombinácii s inými reflexnými farbami. Tu sa však tiež invencii medze nekladú takže je možné niekedy vidieť všeličo ... a olepené reklamami J

Ponuku som rozpísal iba pre freediving účely, nie spearfishing. Modely sú jednofarebné. Asi by som vás unavil množstvom ponuky, ono to je totiž nároným športom v Taliansku.
Ponuka je upravená na naše - chladnejšie vody a freediving v Chorvátsku.

Pokiaľ sa vám nechce čítať tak najpočetnejšie objednávané sú:
verzie 3.4, 3.5 a 3.2
J

3)    Ponuka oblekov ELIOS (freediving) stav 09/10

Pozn.: ponechal som pôvodné názvy, aby sa dalo jednoduchšie vybrať ak vám príde oficiálna ponuka.

3.1        5mm neoprén Heiwa, zvonku (Nylon elastic Black) / OC zvnútra (Open Cell )

- bestseller na freediving, veľmi elastický, hrejivý, priľne k telu, odolnejší s povrchovou úpravou vhodný aj na väčšie hĺbky
- na obliekanie je potrebný lubrikant
- dostupný aj v 6 mm prevedení

3.2        5mm neoprén Heiwa,  zvonku (Nylon elastic Black/Blue) / NEW BLACK COATING zvnútra

-  (obr.1), Top-model na freediving, elastický, hrejivý, priľne k telu, odolnejší s povrchovou úpravou 
   vhodný aj na väčšie hĺbky
- na obliekanie je vhodný lubrikant
- dostupný aj v 6 mm prevedení

3.3        5mm neoprén Heiwa ( nízka kompresia ), SUPERELASTIC LINING zvonku/ Superstretch Modrý alebo Čierny zvnútra
- najelastickejší oblek na svete, superjemný, superkomfortný
- oblieka sa ľahko, ako tričko
- odolný pri používaní

3.4        5mm neoprén Heiwa, zvonku ( hladký čierny - Smoothskin ) zvnútra OC
- toto je pretekársky bestseller
- veľmi elastický, hrejivý, priľne k telu
- je veľmi pohodlný, ako druhá koža ( vo verzii 3 mm ho človek skoro nevníma )
- na obliekanie je potrebný lubrikant
- vyžaduje starostlivé zaobchádzanie (málo odolný - ľahko sa trhá )

3.5        5mm neoprén Heiwa, zvonku (hladký čierny - Smoothskin ) zvnútra  NEW BLACK COATING
- Top model na freediving
- veľmi elastický, hrejivý, priľne k telu
- na obliekanie je potrebný lubrikant
- vyžaduje starostlivé zaobchádzanie (málo odolný - ľahko sa trhá )

3.6        5mm neoprén Yamamoto, zvonku (  hladký čierny - Smoothskin ) zvnútra OC
- (obr.4), super-jemná guma, veľmi elastický, hrejivý, priľne k telu
- vhodný pre ponory do 25 - 30 m
- na obliekanie je potrebný lubrikant
- vyžaduje starostlivé zaobchádzanie (málo odolný - ľahko sa trhá )

3.7        5mm neoprén Heiwa, zvonku (hladký čierny - Smoothskin ) zvnútra SUPERELASTIC LINING
- ( obr. 5 ) najelastickejší oblek na svete, superjemný, superkomfortný
- oblieka sa ľahko, ako tričko
- odolný pri používaní
?

3.8        5mm neoprén Heiwa, zvonku  Smoothskin Black /Nylon elastic Green zvnútra
- konečné riešenie, veľmi elastický, ľahko sa oblieka bez lubrikantov, komfortný, odolný, obojstranný
- (obr.6)
- menšia odolný na vztlak, dostupný aj v 6 mm hrúbke

3.9        5mm neoprén Ecoline, zvonku  Nylon stretch Black/ OC zvnútra
- klasický „ low cost „ produkt vhodný na plytké ponory
- jemný, hrejivý, priľnavý,
- oblieka sa pomocou lubrikantu
- dostupný aj v 6 mm hrúbke

3.10      5mm neoprén  Ecoline, zvonku Nylon stretch Black / Titanium coating zvnútra
- (obr. 2) produkt vhodný na plytké ponory, jemný hrejivý
- oblieka sa pomocou lubrikantu

3.11      5mm neoprén Yamamoto 45, zvonku Smoothskin Black /  Gold coating cell zvnútra
- super-jemná guma, veľmi elastický, hrejivý, priľne k telu
- vhodný na ponory pre hĺbky okolo 30 - 50 m
- oblieka sa pomocou lubrikantu
- vyžaduje starostlivé zaobchádzanie (málo odolný - ľahko sa trhá )

3.12      5mm neoprén Heiwa, zvonku Blue Nylon Superstretch Hydro-repellent  / OC zvnútra
- ( obr. 7 ) Novinka roku 2009 ultra jemný, veľmi komfortný, odolný, rýchloschnúci
- nylon neabsorbuje vodu
- oblieka sa pomocou lubrikantu

3.13      5mm neoprén Heiwa, zvonku  Kanoko superstetch antitears / OC zvnútra
- super-jemná guma, veľmi elastický, hrejivý, priľne k telu
- oblieka sa pomocou lubrikantu
- povrch je veľmi odolný

3.14      5mm neoprén Yamamoto 45, zvonku  Nylon stretch Grey / gold coating cell zvnútra
- super-jemná guma, veľmi elastický, hrejivý, priľne k telu
- oblieka sa pomocou lubrikantu
- vhodný na ponory pre hĺbky okolo 30 - 50 m
- povrch je odolný

3.15      5mm neoprén Ecoline, zvonku Nylon stretch Black / Nylon elastic Blue or Green zvnútra
- základný model, vhodný na plytké ponory
- obojstranný, odolný
- dostupný aj v 6 mm hrúbke

3.16      5mm neoprén Daiwabo High density ( vysoká hustota neoprénu ), zvonku  Smoothskin black /Superelastic Thermic touch lining zvnútra
- najnovší model, ultra-komfortný
- oblieka sa ľahko, ako tričko
- odolný pri používaní
- vhodný na hlboké ponory

3.17      5mm neoprén Heiwa, zvonku  Kanoko Superstretch Antitear Black, Thermic Pile zvnútra
- ultra-komfortný, jemný a zároveň odolný
- oblieka sa ľahko, ako tričko

3.18      5mm neoprén Yamamoto 45, zvonku Nylon Stretch Grey /  Gold coating cell zvnútra
- super-jemná guma, veľmi elastický, hrejivý, priľne k telu
- vhodný na ponory pre hĺbky okolo 30 - 50 m
- oblieka sa pomocou lubrikantu

 3.19     5mm neoprén Ecoline, zvonku Nylon stretch Black or Dark Blue/Thermic Plush zvnútra
- ( obr. 8 ) základný model, vhodný na plytké ponory
- komfortný, odolný, ľahko sa oblieka

4)    Meranie obvodov a dĺžok pre obleky zn. ELIOS (popis + foto)

Meranie podľa návodu je jednoduché. Ideálne je ak vás meria partner. Pokiaľ máte viac času môžete sa skúsiť merať aj ráno a večer a určite nájdete rozdiely J

Odporúčam používať overený krajčírsky meter. Stačí si ho skontrolovať podľa bežne dostupného pásma.

Údaje treba doplniť do tabuľky, ktorú je možné stiahnuť si z webu eliossub.com

Elios to pravdepodobne zadáva do PC a každú chybu si overujú.
T.j. ak ste sa strelili o 30 cm na páse ako ja tak sa nebojte, že vám príde oblek ako pre osu.

miery.png

Jednotlivé miery:

mer_ramena.png1) celková výška ( tu asi netreba komentár )

2) cez ramená, ideálne je to podľa tejto foto. .....

http://it.youtube.com/watch?v=r_O11gS9yco

Pozor nie je to vzdialenosť z bodu do bodu, ale taký oblúk po horizonte ramien a chrbta.

 

 3) dĺžka rukávu, pozri obrázok .....mer_ruka.png

http://it.youtube.com/watch?v=pZJ_ZFAtpjA 

 

 

 

 

4) obvod hrude - ideálne je zhliadnuť video od Eliosu. Rozpažiť, merať pod pazuchami cez prsia. Ženy bez zvýrazňujúcej podprsenky.

http://it.youtube.com/watch?v=2STSBKIsqss

http://it.youtube.com/watch?v=BaYsYfkG_0g

5) dĺžka chrbta, pozri obrázok ....mer_trup.png

Meria sa od miesta na krku, kde v bode 2. križuje
pásmo chrbticu po kostrč.

http://it.youtube.com/watch?v=MgoRs1KXjdw

 

6) obvod pásu (asi najčastejšie meraná oblasť )

http://it.youtube.com/watch?v=80mFyGT1Xsg

7) obvod panvy - ideálne je zhliadnuť video od Eliosu

http://it.youtube.com/watch?v=vmUfpcUTKv0 

8) obvod stehna - meria sa v najširšej časti stehna pod rozkrokom,
ideálne je zhliadnuť video od Eliosu

http://it.youtube.com/watch?v=Ptmm01XE8k8

9) obvod lýtka

http://it.youtube.com/watch?v=A8y5mCA8RZU 

mer_nohy.png10) dĺžka dolnej končatiny
( ak máte rôzne dlhé radšej tú dlhšiu )

http://it.youtube.com/watch?v=ITMxh0Wnxk4 

 

 

11) obvod hlavy

http://it.youtube.com/watch?v=zjI9mVZM8xY 

12) obvod krkumer_krk.png

http://it.youtube.com/watch?v=PPrpfxLTlD4 

 

 

 

13) obvod biceps ( nie napnutý )

http://it.youtube.com/watch?v=bh_T8G-VJXo 

14) obvod predlaktiamer_zapastie.png

http://it.youtube.com/watch?v=11flOng0JlU

 

 

 

15) obvod zápästia

http://it.youtube.com/watch?v=ORgJnE8DIi0

16) obvod nad členkom

http://it.youtube.com/watch?v=YZkhbfzsOf8

Tu si môžete stiahnuť tabuľku v PDF: http://www.eliossub.com/tailor_made.pdf


Pokiaľ by ste si chceli objednať rukavice treba mer_dlan.pnguviesť rozmery v cm podľa obrázku...rukavice.png

 

 

 

 

Pokiaľ ponožky, tak veľkosť chodidla v cm.ponozky.png

 

 

 

 

 

5) Objednávanie oblekov zn. ELIOS

Odporúčam objednať oblek/y mailom s vloženou ( ako príloha ) vyplnenou tabuľkou rozmerov. Do mailu je vhodné uviesť detaily na ktorých nám záleží napr. umiestnenie  a veľkosť loga ELIOS na obleku, farbu šitia ak ide o šitý - liningový oblek, doplnky, vzorky, ponožky, rukavice, prípadne položky z akčnej ponuky ELIOSu. Najdôležitejšie je uviesť adresu doručenia obleku/ov. Posiela sa to kuriérom.

Uhradiť objednaný oblek je vhodné cez ich stránku a použiť kreditnú (embosovanú) kartu, MASTERCARD alebo VISA. Platbu vám potvrdia mailom a následne si overia ak niektoré telesné rozmery vyslovene nesedia do ich štatistického priemeru.

Takáto úhrada nie je spojená s ďalšími poplatkami. Cena za dopravu je cca. 38,- EUR
( stav k 09/2010 a môže sa meniť ) o čo treba celkovú sumu navýšiť.

 

cardpay.png

 

Pokiaľ chcete ušetriť práve na poštovom je dobré vyplnené tabuľky s údajmi viacerých záujemcov zoscanovať a vložiť do jedného mailu. Od jedného odosielateľa odoslať a aj z jedného mailu s nimi komunikovať.

Je vhodné si naraz rozmyslieť čo vlastne chceme a objednávku za pochodu už nemeniť.

Dodacia doba s doručením býva tak 30 dní. 

6) Ako si obliekať freedivový oblek bez vnútorného látkového poťahu (liningu)

Myslím, že pre jednoduchosť postupu nemá význam popisovať ako sa oblieka neoprénový oblek s vnútorným liningom ( potiahnutou látkou ). Proste ako SCUBA neoprén.

Zložitejšie je dostať sa do obleku bez poťahu, t.j. s OC ( open cell štruktúrou, resp. so záterom )

Považujem za dôležité upozorniť aby ste sa nesnažili po doručení objedanej zásielky od ELIOSu ihneď sa do obleku všemožným spôsobom dostať, najmä ak je to váš prvý oblek. Môžete si jeho natrhnutím spôsobiť duševnú traumu a oddialenie najbližšieho ponoru. Sú borci, čo im je akékoľvek varovanie cudzie aj ja k nim patrím, preto si aspoň prečítajte tento postup. Za najideálnejšie však považujem zhliadnutie si to naživo a vonku. Kúpeľňa nie je ideálne prostredie ?-) Môj prvý pokus však dopadol dobre.

Väčšina oblekov je z jemnej gumy, preto obliekanie na kameňoch typu Chorvátsky vápenec v svahu je dosť harakiri.

Vhodné je pripraviť si lubrikačnú emulziu zmiešaním kondicionéru na vlasy ( bežne dostupného v drogérii ) s vodou. Na poldeci kondicionéru postačujú 4 deci vody. Minimálne odporúčam na jedno obliekanie pol litra emulzie. Ak sa budete obliekať počas dňa viac ráz nezabudnite sa na to pripraviť. Pomer látok budete tak či tak podľa skúsenosti s obliekaním meniť. Oblek je natoľko priliehavý, že po vyzlečení si budete aj tak utierať riedený kondicionér do uteráku. Ak vám kondicionér nevyhovuje použite telové mydlo, alebo šampón. Je však dosť pravdepodobné ak niekomu napr. na bazéne záleží na kvalite vody a zbadá čo používate budete mu to musieť obhajovať. More znesie všetko ...

Ideálne pre obliekanie: Nájdite si rovinku, kde je možné na roztiahnutej karimatke zložiť vrchnú časť. Urobte to tak, že položíte vrchný diel obleku otvorenou kapucňou navrch, preložíte krížom rukávy a
 „ bobrí chvost „  preložíte tak aby odtiaľ nemohla vytiecť emulzia. Uchopte obe nohavice jednou rukou za členky a druhou rukou z vrchu do nich nalejte cca. pol litra emulzie. Potom uchopte aj vrchnú časť a snažte sa ich pretrepaním dosiahnuť aby sa emulzia rovnomerne rozliala po celom vnútornom povrchu. Ak sa vám to podarilo vlejte zvyšok emulzie spodkom nohavíc ( kde sú členky ) do pripraveného vrchného dielu cez kapucňu.  Oblečte si nohavice a vytiahnite si zvýšený pás tam  kde má byť ... pod prsia.  Je vhodné stáť na karimatke a nie na zemi, lebo si oblečiete hlinu, trávu prípadne kamienky do obleku. Uchopte vrchný diel za všetky otvory tak, aby sa obsah lubrikantu nevylial. Postupujte podobne ako pri nohaviciach, bude to trvať trošku dlhšie. Dôležité je aby sa emulzia dostala do rukávov. Potom zdvihnite vrchný diel nad hlavu a oblejte sa zvyškom emulzie. Najprv si komplet navlečte jednu ruku a potom naraz hlavu, trup aj s druhou rukou. Ak ste dobre lubrikovali je to otázka troch sekúnd. Nakoniec si zapnite „ bobrí chvost" medzi nohami. A je to!

Návod ako na to od Eliosu je tu: http://www.eliossub.com/html/en_vestizione.html

Pokiaľ je to možné dá sa oblek obliecť aj priamo vo vode, ktorá funguje tiež ako lubrikant. Len nechoďte do hlbšej aby ste sa pri neúspešnom pokuse neutopili vo vlastnom obleku.

Pri vyzliekaní postupujte analogicky, určite však neťahajte bobra za chvost!

Dajú sa použiť aj komerčne dostupné spreje s lubrikantom, ktorý si môžete nastriekať pred obliekaním do obleku a na seba. Takto sa však cena obliekania predražuje. Niekomu to však môže vyhovovať.

http://speargearshop.com/accessories.html#suitslip

http://www.subskin.it/sito/subskin-gel-2.html

http://www.moosejuice.com/?pageName=SuitJuice

Alebo si skúste zohnať Sonogel, aký sa používa na ultrazvukové vyšetrenie a trochu ho riediť. Nemal by však obsahovať mastné látky ( vazelína ). Čo oddelenie v nemocnici to iné zloženie ... hm.

 

Obrazová príloha, príklady neoprénov značky ELIOS

Obr.1

 

obr1.png

 

Obr.2

 

obr2.png

 

Obr.3

 

obr3.png

 

Obr.4

 

obr4.png

 

Obr.5

 

obr5.png

 

Obr.6

 

obr6.png

 

Obr.7

 

obr7.png

 

Obr.8

 

obr8.png

 

 

sitie.pngPríklad farebného šitia:

Farebné možnosti:

  • modrá
  • žltá
  • oranžová
  • dúhová
  • čierna
  • zelená
  • sivá
  • ružová

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Príklad druhej strany formulára s ponukou materiálov.

ponukaelios.png

 

 

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >