Freediving pre začiatočníkov - júlový kurz na Koškách Tlačiť
Napísal(a) Juraj Karpiš   
Streda, 04 august 2010

(Začína Erik - Oboy) Sobota, 24.júla, 8:30 ráno, začína sa krásny letný slnečný deň a na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave sa práve schádza partia neobyčajných ľudí s cieľom naučiť sa niečo o freedivingu. Počkať, tu niečo nesedí...

kurzvii2010-66.jpg

Miesto je v poriadku, dátum tiež, tí ľudia tam naozaj došli a už to ich robí neobyčajnými. Slovenskom sa totiž práve v termíne konania kurzu rozhodol prehnať studený front a na nejaké príjemné potápanie to veru vonku nevyzerá. Čakali sme, že miesto seba pošlú len maily s ospravedlnením, no oni ani na chvíľu nezaváhali a stoja v hlúčiku pred budovou Kina Mladosť.

Vedieme si ich hore do útulnej zasadačky, kde ich na niekoľko hodín zavrieme a vypustíme až s plnou hlavou informácií, bez ktorých ich nepustíme do vody. Na začiatku sa však zoznámime. Prišla sem usmievavá Lucia, ktorú budeme volať Lumen, ďalšia zástupkyňa nežnejšieho pohlavia je tiež Lucia, pre nás Maurin, no a testosterón zastupujú Ivan, Adam, Rišo a nás starý známy Štady. Všetko ľudia, ktorí majú skúsenosti s klasickým potápaním, čo by pre nich malo byť vo freedivingu len výhodou.

Juraj ich tri hodiny kŕmi potrebnou teóriou. Nevynechá nič. Trochu ich okrem iného vystraší aj videom s mojím legendárnym blackoutom, ktoré je klasickým učebným materiálom. Cieľom však nie je vyvolať strach, ale upozorniť na možné riziká freedivingu, ktoré sa nikdy nesmú brať na ľahkú váhu. Po všetkej tej teórii by už každý najradšej skočil do vody a potápal, no nažhavenosť našich nováčikov trochu brzdí nepriaznivé počasie a hlad.

Dávame obednú pauzu a o necelé dve hodiny sa stretávame na mieste činu pri jazere Guláška neďaleko Senca. Tu vyrástli nespočetné generácie potápačov a svoje prvé freediverské kroky tu spravia aj naši kurzanti. Preklínané počasie teraz prichádza vhod, pri brehoch jazera sme jediní vzpriamene sa pohybujúci tvorovia. Studené počasie strečingu nesvedčí, no freediver bez neho do vody nevstúpi. Vietor......(ako to pokračuje? Čo sa stalo ďalej? Aký vietor?? To by ste sa dozvedeli, ak by mal Oboy lepší time management a dopísal to :) Takže ja už len v skratke, v nedeľu sa počasie ešte priostrilo, na Koshkach pršalo, fúkalo, bolo sviežich 16 stupňov a robili sa fajn vlny, kurzanti však na nepriazeň bohov nehľadeli, masívne statiky ukázali i do hĺbok sa pozreli a niektorých aj sám Bubušiak do zadku kusol).

Pre úspech chystáme pokračovania. Viac info tu.

Fotky z akcie nádjete tu.

 No a za inštruktorský team dúfam, že s absolventami sa budeme stretávať aj na SFT tréningoch....

 P.S.: ...kartičky skôr či neskôr budú :)

 

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >