Majstrovstvá ČR vo Freedivingu 2007 Tlačiť
Napísal(a) Maroš Vrábel   
Piatok, 22 jún 2007

Tento rok usporiadal České majstrovstvá tím Davida Čaniho z Ostravy. David pozval aj slovenských freediverov a tak sme sa začali pomaly pripravovať. Preteky sa uskutočnili v sobotu 16.6.2007 v 50m bazéne v Ostrave - Porube. Ráno sa začínalo statikou, popoludní nasledovala dynamika.

Na listine pretekárov bolo 42 mien (34mužov, 8 žien) čo je veľmi slušná učasť. Zo Slovenska bolo prihlásených 8 súťažiacich, 7 mužov a 1 žena (naša Aďa :-).  Tak ako aj po minulé roky sme využili organizáciu českých majstrovstiev pre uskutočnenie slovenských pretekov, tj. slovenskí pretekári boli podľa svojich výkonov zoradení do slovenského rebríčka a ich výkony sú oficiálne použiteľné pre medzinárodný ranking. Týmto spôsobom by sme chceli organizátorom ešte raz poďakovať za ústretovosť a bratskú pomoc :-) !

 

Zo Slovakia Freedive Teamu súťažili: Peťo Zemanovič, Ondro Javorka, Erik Toček, Braňo Chorvát, Juro Karpiš, Andrea Zetochová a ja. Ďalším Slovákom bol Maťo Zajac z pražsko-berounskeho klubu Deep Blue.

Podmienky v bazéne neboli ideálne, v plytkej časti bola voda len niečo vyše 1m, čo je naozaj veľmi plytko najmä pre tých, ktorí sa na stovke otáčali. O to viac ma prekvapilo, že pretekárom, ktorí plutvami prerezali hladinu počas pokusu boli odpočítané body. Hľbka bazéna bola rozdelená na 3 časti, veľmi plytká voda, schodík do hlbšej časti (cca 2m ?) a posledný úsek najhlbšia časť okolo 4m. Voda bola čistá, tj. dobrá viditeľnosť a teplota tiež OK.

Všetci sme mali za sebou nejakú viac, či menej intenzívnu prípravu na tieto preteky a bolo to cítiť aj na výkonoch. Peťo Zemo dal 100m v dynamike neuveriteľne vegetným tempom a jeho výkon je o to cennejší, že stovku dal celkovo iba druhý krát ! Brčo sa v dynamike vyšvihol na nečakaných 138m s monoplutvou, Erik zaplával solídnych 128m. Mňa celkom príjemne prekvapila aj Andrejka, ktorá zaplávala veľmi pekných 115m. Celkovo najlepší výkon v dynamike mal zo všetkých súťažiacich náš Juro Karpiš, 183m !!! Mal však smolu, nakoľko nepredviedol protokol po vynorení podľa pravidiel, za čo bol diskvalifikovaný (zabudol si štipec na nose). Je to veľká škoda, určite by so svojimi výkonmi poriadne zamiešal karty na týchto majstrovstvách. Menej sa darilo Ondrovi, ktorý zrejme nemal svoj deň, pri dynamike išiel z vody na 91m a ani môj výkon nebol "hviezdny" (100m).

V statikách to išlo už trochu horšie. Napriek tomu, že je to Jurova neobľúbená disciplína sa vzopol na 6:07min, Erik to dotiahol na 5:39 min a mne sa nejakým nevysvetliteľným spôsobom podaril relatívne slušný čas 5:46 min, môj nový osobák. Veľmi pekné výkony predviedol aj Martin Zajac, statika 5:39min a dynamika 138m (za prerezanie hladiny plutvou mal však dodatočne strhnuté body), napriek tomu nebol so svojimi číslami spokojný, bežne na tréningu sa mu darí lepšie. Ak by mal možnosť trénovať ako vrcholový športovec, boli by aj jeho výkony podstatne lepšie. Na svoj výkon v statike som bol aj chvíľu namyslený, keď som však na výsledkovej listine videl, že medzi ženami by som celkovo skončil až tretí tak ma to prešlo :-).

Andrejka sa so statikou popasovala veľmi slušne a to aj napriek tomu, že statika nie je jej obľúbená disciplína. Dosiahla čas 4:14min.

Tento rok sa nám samby aj blackouty vyhýbali, všetci slovenskí pretekári boli po výkonoch čistí, aj keď podľa nových pravidiel pokiaľ pretekár ustojí sambu a spraví korektný protokol do 20 sekúnd tak sa jeho výkon počíta. Takýchto prípadov bolo viac, priznám sa, mal som z toho zmiešané pocity, najmä keď som si spomenul na všetky predchádzajúce preteky, ale Juraj mi logiku nových pravidiel celkom akceptovateľne vysvetlil.

Českí pretekári dokázali, že sa stabilne posúvajú s výkonmi k top freediverským krajinám. Veľmi silný je ostravský tím (Freedive Team Ostrava), z ktorého vzišiel aj celkový víťaz  Petr Augusta (statika 7:21 min !, dynamika: 155m), ale ani Brňáci a Pražáci sa nenechali zahanbiť a tak si tieto tri regióny rozdelili prvé tri miesta:

Muži

  1. Petr Augusta, Freedive Team Ostrava, 7:21min, 155m
  2. Petr Vala, Ocean Devils Brno, 6:19min, 168m
  3. Josef Zbyňek, Deep Blue, Praha, 6:03min, 139m

Ženy:

  1. Alena Zabloudilová, Envy Team, Brno 5:30min, 150m
  2. Jarmila Slovenčíková, Ocean Devils Brno, 4:19min, 135m
  3. Andrea Zetochová, Slovakia Freedive Team, 4:14min, 115m

Preteky sú teda za nami. Prvýkrát sa uskutočnili v bazéne v Ostrave, mne osobne sa na ostravskom bazéne páčilo, budova bola presklená a dnu bolo veľa svetla. Určitým nedostatkom bol plytký bazén s nezvyčajným profilom, ale to bolo asi jediným nedostatkom. Medzi iným by som chcel vyzdvihnúť organizáciu pretekov pod taktovkom Davida Čaniho. Všetko prebiehalo presne podľa harmonogramu a bez chaosu. Okrem súťaženia sme sa stretli aj s dlhoročnými freedive parťákmi, ako prvého musím spomenúť Kamila Blažeka, freedive funatika, ktorý sa zúčastťuje na každej akcii. Tentoraz sa mu príliš nedarilo, ale jeho nadšenie mu závidím.Opäť sa stretla parta z katamaránu Valhalla a bolo na čo spomínať :-) , škoda že Michal Týl zo zdravotných dôvodov nesúťažil, bolo fajn že prišiel aspoň akciu podporiť.

Po odovzdaní cien a slávnostnej spoločnej večeri všetkých pretekárov sa pokračovalo v oslavách na neformálnej party na známej ostravskej "párty" ulici Stodúlky. After párty trvala až do rána, v nasledujúci deň boli jej účastníci ako freediveri nepoužitelní :-).

 

Diskutovať o tomto článku vo fóre. (0 príspevky)

 
< Predchádzajúca