Maďarsko, Hajduszobószló - MAN III (13-14.10.2006) Tlačiť
Napísal(a) Branislav Chorvat   
Nedeľa, 15 október 2006
Začiatkom septembra prišla od našich maďarských kolegov informácia, že v polovici októbra sa bude konať tretí ročník Magyar Apnea Napot, preteky bazenových disciplín voľného potápania. Keďže išlo o medzinárodný AIDA pretek s možnosťou kvalifikácie na majstrovstvá sveta, bol o účasť na tejto akcii veľký záujem. Z nášho teamu sa prihlásili hneď piati (Brčo, Andrea, Erik a ja) a Juro Karpiš. Neskôr som svoju účasť ako pretekára zrušil kvôli problémom s prieduškami, do Maďarska som však išiel ako podpora nášho tímu.

 

Opisu krkolomnej cesty do Hajdúszobószló sa radšej vyhnem, dôležité je, že sme sa na mieste nakoniec všetci v piatok večer stretli (13.10.). Ešte v piatok večer sa pretekalo v disciplíne DNF (dynamic no fins) a organizátori posunuli štart tak, aby to stihli všetci oneskorenci, takže nakoniec to vyzeralo tak, že Aďa štartovala okolo trištvrte na jedenásť :-) a podarilo sa jej zaplávať 70m bez plutiev. Erik spravil 75m, Juraj 92m (toto bol zároveň Jurajov najslabší výkon spomedzi prvej štvorky), Brčo zaplával tréningových 58m a Vláďa Franz 71m. Martin Zajac sa vytiahol 106 metrami a Petr Vala zakontroval 107m. Maďar Balazs Horváth podal najlepší výkon na týchto pretekoch v Dynamic No Fins s hodnotou 110m.

Po tejto disciplíne sme okolo polnoci odišli z plavárne, kúpili sme si nejaké potraviny vo Večierke a pobrali sme sa do penziónu.

Hajdúszobószló je pomerne známe kúpeľné mesto a hojne navštevované maďarskými aj zahraničnými rekreantami. To vysvetľuje prečo je v meste o niečo väčšieho ako Senec také množstvo penziónov, reštauračných zariadení a hotelov. Celkovo pôsobilo mesto upraveným a čistým dojmom, ktorý kazila len betónová architektúra rokov minulých. Betónoví monumentalisti sa vyzúrili najmä na hlavnej budove kúpeľov a kúpeľného parku, avšak možno práve preto sme nemali až taký pocit cudziny.

V sobotu nás čakal celodenný maratón. Začínalo sa statikou. Naše esá si viedli nasledovne: Aďa 4:02 min, Erik 3:38 min (Erik zrejme nemal dobrý štart, preto skončil oveľa skôr ako plánoval), Brčo bol na tom podobne 3:22 min, Vladimírovi Franzovi sa podarilo prekonať päť minútovú hranicu s časom 5:02 min, Juraj dosiahol 5:22 min, Martin Zajac 5:35 min, Petr Vala 6:10min. Najlepší čas v tejto disciplíne dosiahol Holanďan Kars van Kouwen 6:26 min. Dá sa povedať, že statika riadne zamiešala karty, všetci vedeli že klasická dynamika s plutvami rozhodne preteky.

Po prestávke sa teda pokračovalo s Dynamic with fins. Toto je doména nášho Juraja Karpiša a Juraj to aj potvrdil najlepším výkonom 159m ! Avšak ani Petr Vala sa nenechal zahanbiť a spravil 154m, Martin Zajac spravil 137m (s bifinami !), Erik dal 100m s malou nehodou (na stovke narazil do plastového stolíka na dne bazéna a preto nepokračoval ďalej), Aďa zaplávala so svojou monoplutvou 83m, Brčo 84m a Vláďa Franz 116m.

Celkovo freediveri z Čiech a Slovenska dominovali na najvyšších priečkach záverečnej zostavy pretekov a to aj napriek konkurencii z krajín ako sú Maďarsko, Holandsko, Fínsko, Nórsko, Srbsko, Rumunsko a Dánsko.

Výsledná listina a umiestnenie našich freediverov (spolu 22 mužov): MAN III, 2006:

  • 1. Petr Vala, CZ
  • 2. Horvath Balazs, HU
  • 3. Juraj Karpiš, SK
  • 4. Martin Zajac, SK
    ...
  • 8. Vladimír Franz, CZ
  • 11. Branislav Chorvát, SK
  • 18. Erik Toček, SK

Andrea skončila medzi ženami na 4 mieste zo 7 pretekárok.

Organizačne pretek zastrešovala AIDA Hungary na čele so Szabolcs Járay-om. Ako na každých pretekoch doteraz, aj tu sa vyskytli určité organizačné nedostatky (napr. Erik nabúral pri otočke do stola na dne bazénu, ktorý tam nemal čo hladať, apod.) ale celkovo sa preteky vydarili. Maďarskí organizátori si pozvali AIDA rozhodcov z Chorvátska o ktorých sa dá povedať, že boli veľmi korektní a v porovnaní s najnovšími AIDA pravidlami snáď až trochu benevolentní (napr. nediskvalifikovali pretekárov pri nedodržaní presne zadefinovaného AIDA surface protokolu po vynorení apod.).

Sme teda o skúsenosť bohatší a dostatočne motivovaní do ďalších pretekov v Chorvátsku (November 2006), resp. v Nemecku. Pre náš tím to bola ďalšia skúsenosť s oficiálnymi AIDA pretekmi. Brčo si po prvýkrát vyskúšal atmosféru skutočných pretekov, ostatní sa otestovali a zistili svoje silné/slabé miesta a priestor pre ďalšie osobné zlepšenie.

Ďakujeme, že ste nám držali palce a podporovali náš team!!!
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >