Informácie o Freedivingu
Umenie relaxácie Tlačiť
Napísal(a) Erik Toček   
Štvrtok, 22 jún 2006

"Pred každým ponorom by mal freediver ležať nehybne na hladine minimálne 2 minúty. Ak sa jedná o ponor blízky maximu, je nutné tento čas predĺžiť na 5 minút."(Eric Fattah, DeeperBlue fórum)

 
Potápačský reflex Tlačiť
Napísal(a) Mgr. Miroslav Rozložník   
Streda, 24 máj 2006
Potápačský reflex (diving reflex, diving response) patrí do skupiny obranných reflexov a vzniká ako reakcia organizmu na ponorenie do vody. Jeho prítomnosť je známa už oddávna, ale prvé serióznejšie vedecké poznatky pochádzajú až z prvej polovice minulého storočia.
 
Freediving, ako začať ? Tlačiť
Napísal(a) Terry Maas, preložil Maroš Vrábel   
Streda, 09 február 2000

Ticho, pohoda, kľud, uvoľnenosť, všetky tieto prídavné mená tiež dokážu vyjadriť pocity potápača freedivera a jeho potešenie zo zanorenia sa pod hladinu. Predstavte si surfovanie pod prílivovými vlnami, alebo hru na "padajúci list" s voľne žijúcimi delfínmi, poletujúcimi vo formáciách medzi rajami obrovskými alebo sa len jednoducho pridajte k húfom morských rýb, premávajúcich v početných hejnách a to všetko bez dýchacieho prístroja so stlačeným vzduchom. Ste skutočne voľný, voľne plávajúci bez námahy do rozotvárajúcej sa vodnej hladiny, voľný pridať sa k oceánu nie ako exotický návštevník, ale ako vítaný priateľ.

 
Techniky záchrany pri blackoute Tlačiť
Napísal(a) Cliff Etzel, preložil Maroš Vrábel   
Utorok, 08 február 2000
Jedno z najväčších rizík pri freedivingu je blackout - výpadok vedomia, nezáleží na tom, či sa stane v plytkej vode, hlbokej vode, alebo pri takzvanom CO2 blackoute.
 
Dvadsať pravidiel bezpečného freedivingu Tlačiť
Napísal(a) Aharon a MT Soolmon   
Nedeľa, 06 február 2000
Autori trénujú potápačov, freediverov na svojich kurzoch už niekoľko rokov. Na základe vlastných skúseností zostavili balík pravidiel, ktoré majú napomôcť k bezpečnosti freedivera počas jeho pobytu vo vode. Dodržovanie týchto zásad zredukuje nehody potápačov spôsobené fyziologickými problémami alebo nesprávnymi freediverskými technikami.
 
Čo je to FREEDIVING? Tlačiť
Napísal(a) Maroš Vrábel   
Utorok, 01 február 2000
Freediving, resp. voľné potápanie je pomerne nový pojem. Nie je to potápanie s prístrojom, ani obyčajné šnorchľovanie. Zasvätení vedia, že potápač - freediver, chodí na jeden nádych do relatívne veľkých hĺbok (20m i viac) a to dokonca až na 2-3 minúty. Môže to vôbec človek dokázať? Odpoveď znie, áno.
 
<< Začiatok < Predošlá 1 2 Nasledujúca > Koniec >>

Zobrazujem 9 - 14 z 14